Het verhaal van Roelof

Roelof: “Ik ben ervan overtuigd dat er iets is”

Innerlijke rust en stilte ervaren

“Spirituele verdieping is voor mij dienstbaar zijn aan iets wat groter is dan mezelf. Ik kan leven als Roelof, als persoon en gericht zijn op alleen mijn eigen behoeftes waarmaken. Als anderen daarmee geholpen zijn is dat fijn, maar tegelijk ook bijzaak.”

Als mijn leven dan voorbij is dan kan ik zeggen dat ik er alles heb gedaan wat erin zat. Maar voor mij gaat het leven daar niet om. Ik ben hier zo’n 80 tot 100 jaar en daarna gaat de wereld verder zonder mij. Het is leuk als ik eruit heb gehaald wat erin zat, maar daar hebben de mensen na mij niets aan. De zin van het leven is voor mij dan ook dat ik gedurende mijn leven ook bijdraag aan het geheel. En dus is het belangrijk dat je onderzoekt wat die bijdrage in jouw geval mag zijn.

Om erachter te komen op wat voor manier je dienstbaar mag zijn is het belangrijk dat je zelf een stap opzij doet. In de praktijk betekent dit dat je de innerlijke rust en stilte in jezelf zoekt. Door die rust en stilte in jezelf kun je je verbinden met datgene wat groter is dan jou. Als je stil wordt van binnen en leert te luisteren naar wat er uit die stilte opkomt, dan vind je in jezelf de antwoorden over wat jij mag bijdragen in dit leven.

Wanhoop
Ik ging voor mijn studie naar China, Beijing. In die periode voelde ik me de keizer van China, echt helemaal the man. Na afloop ging ik backpacken in Vietnam, Cambodja en Thailand. Tijdens een bezoek aan een thaibokswedstrijd op één van de laatste avonden, werd ik overvallen door een gevoel van wanhoop.

 

“Het is volgens mij essentieel dat je ergens in je leven jezelf een aantal verdiepende vragen stelt”

Ik had geen flauw idee wat er gebeurde, ik voelde me opeens heel slecht, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik wist niet wat ik moest doen. We gingen na de wedstrijd nog op stap en wat doe je dan? Heel veel bier drinken om het gevoel te onderdrukken. Maar de volgende dag was het er nog. Ik reisde terug van Thailand naar Beijing, helemaal alleen. Het voelde alsof het leven me op een liefdevolle manier iets wilde leren: ‘De keizer? The man? Laten we eens kijken hoe goed je jezelf echt kan redden’. Deze ervaring was het begin van mijn spirituele reis.

De weg naar binnen
Eenmaal terug in Nederland stortte ik helemaal in. Ik probeerde nog door te gaan met mijn studie, maar dat lukte niet. Ik stopte en een coach heeft me gelukkig vanaf dat moment geholpen. Hij stelde goede vragen en dat gaf me inzichten. Ik heb toen een half jaar extreem gedisciplineerd geleefd. Daarna ging het langzaam beter. Dat hele proces heeft wel vijf jaar geduurd en was heel zwaar. Maar uiteindelijk heeft het ervoor gezorgd dat ik mijn aandacht meer en meer naar binnen richtte en daardoor meer innerlijke rust en stilte in mezelf kon gaan ervaren. Vanuit daar kwam ik erachter wie ik diep van binnen ben en wat ik in dit leven aan deze wereld mag bijdragen.

Klooster
Inmiddels ben ik 12 jaar verder en is er veel gebeurd. Sinds een paar weken staat mijn appartement in Amsterdam te koop en ben ik van plan om twee á drie jaar in een klooster te gaan in Tibet. Hier in Nederland heb ik gevoelsmatig gedaan wat ik mocht doen. Een groter appartement en meer geld verdienen, spullen kopen en status nastreven wil ik niet meer. Wat ik wel wil is meer verdieping, meer innerlijke rust en stilte ervaren en ontdekken wat vanuit daar mag ontstaan. Daarom wil ik naar een klooster. Het liefst in Tibet, maar ergens anders in de omgeving van de Himalaya mag ook. Het belangrijkste is dat ik in een omgeving ben die spiritualiteit ademt.

Verdiepende vragen
De westerse maatschappij is wat dat betreft nog steeds erg gericht op materialisme. Veel mensen (wel steeds minder) leven nog steeds vanuit de gedachte: je leeft maar één keer dus haal alles eruit wat erin zit. Op zich is hier niks mis mee, want het zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt. Echter, het kan er ook voor zorgen dat je blijft hangen in een oppervlakkig leven. Begrijp me niet verkeerd, iedereen mag doen en laten wat hij of zij wil, maar het is volgens mij essentieel dat je ergens in je leven jezelf een aantal verdiepende vragen stelt: Wie ben ik? Waarom leef ik eigenlijk? Wat wil ik aan de wereld bijdragen en wat wil ik achterlaten? Juist het vinden van antwoorden op die vragen en vanuit daar je leven leiden geeft je échte voldoening.”

Wil je Roelof volgen op zijn spirituele reis in Tibet? Bezoek dan zijn website of volg hem op Facebook of Instagram.

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom