Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

Het verhaal van Ruud

Ruud: “Je straat uitroepen tot schoonste straat? Dan eerst een eerlijke competitie!”

Schoonste straat

“Het is echt spannend, de strijd die zich op dit moment afspeelt tussen maar liefst negen straten van onze wijk Bos en Lommer in Amsterdam-West. De wedstrijd duurt drie maanden. Drie maanden waarin we onze eigen straat continue schoon proberen te houden.”

“De schoonste straat wint 2500 euro, beschikbaar gesteld door stadsdeel West. Dit bedrag moet besteed worden aan je straat, zoals aan een buurtfeest of een kunstwerk, plantenbakken, bankjes of iets anders dat de straat opfleurt. Na bekendmaking van de winnende straat start een nieuwe competitie. Fantastisch dat zich alweer nieuwe straten hebben aangemeld.

Controle
Op onverwachte momenten controleert een jury de deelnemende straten. Ze kijkt onder andere hoe het er rond de vuilcontainers uitziet, en telt wat er aan zwerfvuil ligt op stoepen en tussen struiken. In de straat waar ik woon gaan we elke zondag om 11.00 uur met elkaar aan de slag. Dat is nog leuk en gezellig ook. Prikkers en afvalzakken krijgen we van het stadsdeel. Ook de posters en de brieven om buurtbewoners op te roepen mee te doen, zijn door het stadsdeel verzorgd. De werkgroep heeft deze vertaald in het Turks, Arabisch en Engels, om echt iedereen erbij te betrekken.

Irritatie
Uit een enquête in onze buurt bleek het afval op straat de grootste irritatie te zijn. Met een aantal bezorgde mensen hebben we een bewonersavond georganiseerd en vervolgens een werkgroep opgericht. Wat kunnen we als bewoners zelf doen, was de centrale vraag. En toen bewoners van een van de straten hun straat opeens uitriepen tot schoonste straat, dachten we: oké, maar dan wel eerst een eerlijke competitie. Zo is het idee geboren.

 

“Op onverwachte momenten controleert een jury de deelnemende straten”

Onze actie roept positieve reacties op. ‘Goed bezig’ is een veelgehoorde opmerking. Maar op social media lees ik ook berichten als: ‘Laat de gemeente het zelf opknappen, of laat ze boetes uitdelen aan de vervuilers.’ Maar ik vind dat we als bewoners zelf ons steentje moeten bijdragen zolang de gemeente niet adequaat kan reageren om welke reden dan ook. Als we niets doen, blijft Amsterdam vervuilen.

Mentaliteit
Ik hoop dat onze schoonmaakactie de relatief kleine groep vervuilers tot andere gedachten brengt. Dat er iets in hun mentaliteit verandert. Dat ze geen blikjes meer op straat gooien, geen afval uit hun auto’s in de goot deponeren, geen vuilniszakken naast volle containers zetten. Hoe mooi zou het zijn als ook andere straten, andere wijken, andere stadsdelen dit oppakken.”

Tekst: Sia Kreeberg
Fotografie: Vincent Boon