Het verhaal van Ymke

Ymke: “Ik wil laten zien waar ik voor sta”

Klimaatspijbelaar

“Op donderdag 7 februari stond ik tussen tienduizend leeftijdsgenoten op het Malieveld in Den Haag. Ik was één van de klimaatspijbelaars. Er hing een hele goede sfeer, iedereen was echt high energy. Het was zo gaaf om te doen!”

“Een paar weken daarvoor was de leerlingenraad op mijn school aan het werven voor deze demonstratie. Ik heb me meteen opgegeven. En met mij vele anderen. Ik had eigenlijk niet verwacht dat zoveel jongeren het klimaat zo belangrijk vinden. We mochten van school niet zomaar naar Den Haag. Als je er echt naartoe wilde, moest je een motivatiebrief schrijven en die moest ondertekend worden door je ouders. Ook moest je deze persoonlijk inleveren bij je afdelingshoofd. Dat vond ik goed, dan gaan alleen de jongeren die er echt wat mee hebben.

Mijn motivatie
In mijn motivatiebrief schreef ik dat ik veel van het klimaatbeleid vind, maar dat ik dat nog nooit had laten blijken. Nu wilde ik laten zien waar ik voor sta. En er kwamen zoveel jongeren op af dat ik dacht: daar moet ik bij zijn, samen maken we ons protest sterker.

Weinig vooruitgang
Op school en ook daarbuiten krijg ik veel mee over het klimaat. Ik lees en hoor erover, zoek ook veel op. Thuis werd politiek bewustzijn altijd gestimuleerd. Ik zie dat er qua klimaatbeleid weinig vooruitgang geboekt wordt. Naar mijn mening heeft de Nederlandse regering er ook weinig aandacht voor. En juist zij beschikt over de machtsmiddelen om echt impact te maken. Als individu kan ik natuurlijk ook veel doen, en dat doe ik ook, maar de overheid kan echt grote stappen zetten.

Ik ben me meer bewust van alle beslissingen die ik maak. Ik pak sneller de fiets of ga lopen in plaats van dat ik met de auto ga. Ook drink ik minder zuivel en eet ik minder vlees en douche ik korter. Zo draag ik mijn steentje bij.

 

“Ik ben me meer bewust van alle beslissingen die ik maak”

Afgelopen zondag heb ik ook meegelopen met de klimaatmars in Amsterdam. Het was fantastisch, er waren zoveel mensen! Dit keer niet alleen jongeren, maar alle leeftijden waren vertegenwoordigd. Met deze mars en de demonstratie op 7 februari maken we echt een statement.

Vertrouwen
Ik ga International Studies studeren in Den Haag en hoop dat ik later op een hoger niveau meer kan bijdragen dan als gewone burger. Als het doorgaat zoals het nu gaat, ziet onze toekomst er wat milieu betreft negatief uit. Maar er is wereldwijd zoveel aandacht voor het klimaat dat ik er wel vertrouwen in heb dat we de goede dingen gaan doen. Als ik geen vertrouwen zou hebben, zou ik me hier niet voor inzetten.”

 

Onderteken de petitie

Ymke heeft samen met andere jongeren een petitie opgezet om nog meer te doen voor het klimaat. Onderteken de petitie en help ervoor te zorgen dat de Tweede Kamer het over een strenger klimaatbeleid móét hebben.

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom