Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

Het verhaal van Anne

Anne: “Begin gewoon, dan gaan steeds meer mensen meedoen”

Soepcafé

“Iedere maand koken we een maaltijd van producten die vanwege de uiterste-verkoop-datum niet meer verkocht mogen worden. We doen dit nu twee jaar met zo’n twintig vrijwilligers.”

Ik heb ontdekt: begin gewoon, dan gaan steeds meer mensen meedoen. Op steeds meer plekken in Nederland worden Soepcafés geopend. Dat geeft een goed gevoel: ik heb echt wat bereikt! Op zaterdagmiddag halen we de producten op bij de supermarkt. De kookploeg stelt een menu samen en staat de hele middag te koken. De ombouwploeg tovert de kringloopwinkel om tot restaurant met lange tafels. Na afloop ruimt een derde ploeg alles op.

De gasten krijgen soep, brood, salade en een nagerecht tegen betaling van een vrijwillige bijdrage voor de onkosten. Er is ruimte voor ongeveer zestig mensen. Iedereen is welkom. Jong en oud, gezinnen… Het zit altijd vol! Vaak vragen we de kinderen om te helpen met opdienen. Dat vinden ze leuk en het draagt bij aan de ongedwongen sfeer.

Bewust
Ik ben me er altijd al van bewust geweest dat we duurzaam met de aarde moeten omgaan. Dat zit in me. Ik ben veganist, wil verantwoord omgaan met voedsel en wil afval zoveel mogelijk beperken. Ik vind het zo erg dat er zoveel eten wordt weggegooid! Met het Soepcafé maken we de gasten bewust van wat zij kunnen doen, zoals niet altijd ‘van achteruit het schap’ kopen. Tegelijkertijd bevorderen we op een leuke manier sociale cohesie. Daar word ik blij van.

 

“Vaak vragen we de kinderen om te helpen met opdienen”

Ruim twee jaar geleden zocht ik een activiteit om bij aan te sluiten. Zo ontdekte ik Olst in Transitie: een initiatief van inwoners van Olst die hun leven, woonomgeving en dorp duurzamer en socialer willen maken. Ik voelde me direct thuis bij deze groep.

Het idee ontstond om een Soepcafé te starten. Ruurdtje van den Berg en ik hebben het samen opgezet. De supermarkt wilde meteen meewerken. En al snel hadden we een locatie en genoeg vrijwilligers. We konden starten! Ruurdtje en ik ontdekten ook al snel dat we onze eigen grenzen moesten bewaken en niet de hele dag overal aan konden meewerken. Daarom namen we de vrijwilligers mee ‘op stage’ en maakten we een draaiboek.

Droom
Een paar keer hebben we met een thema gewerkt, zoals Halloween of duurzaamheid. Dat is goed bevallen, dat willen we vaker doen. Het liefst bieden we een mix van entertainment en informatie. Om nog minder eten te verspillen zou het mooi zijn om iedere week een Soepcafé te organiseren, of te koken tijdens evenementen – dat doen we al af en toe – , of een afhaalservice aan te bieden. Dat is een droom, maar daarvoor hebben we nog veel meer vrijwilligers nodig.”

Tekst: Erna van der Goot
Fotografie: Vincent Boon