Het verhaal van Judith

“Zingen over moeilijke dingen gaat makkelijker dan erover praten”

Ik rouw van jou

“Ruim een jaar geleden is mijn moeder overleden aan borstkanker. Nooit eerder was verlies zó dichtbij en zó ingrijpend. Ik heb ontdekt dat mensen niet weten hoe ze moeten reageren, wat ze moeten zeggen. Voor mijn afstudeerproject voor de Academie voor Popcultuur kon ik niet anders dan kiezen voor het thema ‘rouw’.”

“Voor het evenement ‘Ik rouw van jou’, heb ik onderzoek gedaan naar rouw en hoe rouw in muziek voorkomt. Ik heb gekozen voor wat bij mij past: geen metaforen, maar ‘recht voor zijn raap’ zeggen waar het om gaat. Het werd een avond met mooie liedjes, verhalen en gedichten om kennis over rouw te delen, in een sfeer van saamhorigheid. Het draaide niet om mijn verhaal en mijn rouw. De opbrengsten van de avond heb ik gedoneerd aan Pink Ribbon.

Niet weggestopt
Alles heb ik tot in detail uitgewerkt: de liedjes, gedichten en verhalen, de opbouw van de avond langs de vijf fasen van rouw en met adviezen van rouwspecialist Manu Keirse. Ook de locatie heb ik heel bewust gekozen: het poppodium in de streek waar ik ben opgegroeid, mijn ‘thuisplek’. Ik heb eigen nummers over rouw gezongen en minder voor de hand liggende covers, zoals Wake me up van Avicii (zelf net overleden), om mensen iets nieuws te laten ervaren. Met deze avond heb ik vooral willen laten zien dat verdriet er mag zijn, dat het niet weggestopt hoeft te worden.

Zó mooi!
Het was een supermooie dag, zonder stress of zenuwen. Iedereen heeft fantastisch geholpen, de zaal was helemaal vol. Ik ervaarde dat het onderwerp ‘rouw’ leeft onder de mensen. Ze stonden ervoor open, wílden geraakt worden. Zo mooi om met iets bezig te zijn dat zinvol is, waar anderen wat aan hebben. Het gevoel dat zo’n liedje oproept, daar gaat het om. Dat is universeel, zelfs als je de taal niet verstaat… En zingen over moeilijke dingen gaat makkelijker dan erover praten.

Nu het project achter de rug is, kom ik meer aan mijn eigen rouw toe. Dat komt soms best heftig binnen. Dan is het vooral ‘dom doorgaan’, er wat van proberen te maken. Ik heb ervaren dat ik er doorheen moet, je kunt er niet omheen… Je moet het over je heen laten komen, maar ook op zoek gaan naar informatie en inzicht om er iets van te snappen. En soms is het zo moeilijk om je ergens toe te zetten…

 

“Rouw is ook het voelen van dankbaarheid”

Rouw is liefde
Ik wil meer van dit soort evenementen organiseren. Er is behoefte aan aandacht voor rouw. Rouw is voor mij een ander woord voor liefde. Het is dat wat overblijft:

Ze zeggen dat rouw liefde is
Dat voelde ik meteen
Want de liefde die ik over had
Moest toch ergens heen

Rouw is ook het voelen van dankbaarheid. Daarom zong ik Thank You van Miss Montreal: een dankjewel voor mijn moeder, maar ook voor mijn vader en bonusmoeder. Ik krijg veel steun van ze, en van mijn vriend en andere familie. Door onze ervaringen zijn de banden hechter dan ze al waren.”

Tekst: Erna van der Goot
Fotografie: Pieter Eikeboom