Het verhaal van Kevin

Kevin: “Ik wil je inspireren anders naar je eigen wereld te kijken”

In 80 experimenten de wereld rond

“Als freelancer hielp ik bedrijven met slimmer werken. Doordat ik bij veel bedrijven over de vloer kwam, zag ik hoe verschillend de bedrijfsculturen waren. Toen dacht ik: als dat binnen Nederland al zo is, hoe zit dat dan in andere landen?”

De wereld rond
Dat maakte me uitermate nieuwsgierig. Dat ben ik altijd al geweest. De vraag is vervolgens of je daadwerkelijk wilt ontdekken hoe iets zit of dat je je nieuwsgierigheid laat voor wat zij is. Ik wilde het echt ontdekken. Een bekende backpacker, Mark van der Heijden, inspireerde me. Ik bedacht mijn project: in 80 experimenten de wereld rond. Over de hele wereld wilde ik – al experimenterend – mensen helpen met slimmer werken in ruil voor eten en onderdak.

 

“Ik heb altijd het vertrouwen dat het wel goed komt”

Ik sprak over mijn idee bij TEDtalk Breda en daarna had ik al gelijk 80 aanvragen. Omdat ik niet kon kiezen, ben ik maar gewoon Ho Chi Min Stad gevlogen. Eenmaal daar kwam ik in contact met een oud teamgenoot van voetbal en hij nodigde me uit in Singapore voor mijn eerste experiment: ik hielp Tampines Rovers FC met een sponsorvoorstel. Het was spannend om in Nederland  alles op te zeggen en in het vliegtuig te stappen. Maar ik ben gegaan, want ik bedacht dat ik ook gewoon weer in het vliegtuig terug naar huis kon stappen als het mis zou gaan. En dat ik van die ervaring dan weer veel geleerd zou hebben.

Vertrouwen
Het is een succes. Ik krijg ontzettend veel aanvragen en moet zelfs keuzes maken. Ik ben op een advocatenkantoor in Singapore geweest, heb gymles gegeven op een school in een township van Kaapstad en was te horen op het nummer één radiostation in Maleisië. Van alle experimenten heb ik geleerd dat het wel goed komt. Soms vind ik het nog steeds spannend hoor. Laatst stapte ik in het vliegtuig naar Zweden, voor Randstad, en ik had geen idee wat ik eigenlijk ging doen. Toch ik heb altijd het vertrouwen dat het goed komt. Dat hangt wel af van je definitie van succes. Succes heeft in deze tijd vaak  te maken met spullen, een baan, geld of status. Maar voor mij is iets succesvol als ik ervan geleerd heb.

Ongemakkelijk
Er waren ook plekken die tegenvielen. Zo vloog ik naar Hanoi om bij een businessschool te helpen. Ik dacht dat ik les mocht geven en had daar ontzettend veel zin in. Maar daar bleek dat ze het superleuk vonden wat ik deed en daarover meer wilden horen. Dat was ongemakkelijk en op dat moment niet leuk. Maar als ik er nu aan terugdenk was het toch bijzonder en heb ik ervan geleerd. Voortaan vraag ik duidelijk waar iemand mijn hulp bij nodig heeft voor ik in het vliegtuig stap.

Experimenteer
Ik wil mensen helpen en inspireren anders naar hun eigen wereld te kijken. Gun jezelf eens een keer een experiment zonder dat je weet wat het oplevert. Juist in die ruimte die je jezelf geeft om te experimenteren ontstaat het mooiste. Vraag jezelf eens af waar jij nieuwsgierig naar bent. Wat zou jij nog eens een keer willen doen? En doe dat dan!”

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom