Het verhaal van Marijn

“Wat je ook doet, je moet het goed kunnen onderbouwen”

Steentje bijdragen

“Ik besloot vegetarisch te gaan eten. Een studiegenoot die veganist is zette mij aan het denken. Ik deed onderzoek naar de voors en tegens van vlees. Want wat je ook doet, ik vind dat je het goed moet kunnen onderbouwen.”

“Tot een jaar geleden liet ik me meesleuren door de waan van de dag. Ik was bezig met het afronden van mijn studie, was net vader geworden en wilde natuurlijk ook een goede partner zijn. Door alle drukte miste ik de tijd om na te denken over mezelf en wat ik echt wil. Dat moest anders. Ik besloot bewustere keuzes te gaan maken, door na te denken over waar ik voor sta én daarnaar te handelen.

Drie redenen
Hoe meer ik las over vegetarisch eten, des te meer tegenstrijdige informatie ik tegenkwam. Dat maakte het lastig en tijdrovend om tot een goed onderbouwde keuze te komen. Toch ontdekte ik uiteindelijk drie redenen waarom vegetarisch eten bij mij past.

De impact op het milieu – ik was bij een lezing waar werd getoond hoe groot het aandeel van de vleesindustrie is op de broeikasgassen en milieuvervuiling. Ik schrok ervan; daar ben ik medeverantwoordelijk voor!

Het dierenwelzijn – dieren zijn net als wij levende en voelende wezens. Net als voor onszelf, moeten we dus ook bij hen lijden proberen te vermijden.

Mijn gezondheid – vlees eten is niet per se slecht voor je, maar rood vlees wordt in verband gebracht met darmkanker. En het ijzer en vitamine B12 die je als vegetariër ‘mist’, kun je prima aanvullen met ander voedsel. In vleesvervangers zit het bovendien altijd toegevoegd. Mijn bloedwaardes zijn na een jaar vegetarisch eten prima!

 

“Wat je ook doet, je moet het goed kunnen onderbouwen”

Mijn vrouw en ik besloten om één maand vegetarisch te eten, als experiment, maar we zijn niet meer gestopt. Zij gaat er soms wel iets vrijer mee om, en dat vind ik prima. Ik wil niemand mijn levensstijl opdringen. Ook mezelf trouwens niet; het is mijn eigen regel, die kan ik schenden wanneer ik wil. Wat helpt, is dat vegetarisch eten steeds meer maatschappelijk geaccepteerd is en gefaciliteerd wordt. Het is nauwelijks nog een probleem wanneer we uit eten gaan. 

Stemmetje vanbinnen
Dat het vrij makkelijk voor mij is om deze ‘betere keuze’ te maken, is de sleutel tot succes. Het liefst zou ik ook de auto verkopen, verantwoorde kleding dragen en nog veel meer. Dan hoor ik zo’n stemmetje vanbinnen. Maar in de praktijk vind ik het lastig hier altijd gehoor aan te geven. Want de alternatieven zijn lang niet altijd zo makkelijk te vinden. Dus kies ik hiervoor, ik wil ergens beginnen. 

Dat ik me deel weet van een grotere groep mensen die ook hun steentje bijdragen aan vermindering van vervuiling, geeft me het gevoel dat het nut heeft. Als we allemaal iets kleins veranderen, dan hebben we samen een geweldige impact.”

Tekst: Sietske Dorleijn
Fotografie: Pieter Eikeboom