Het verhaal van Marlies

Marlies: “Ik ben harder geworden maar voel me ook kwetsbaarder”

Leef vandaag!

“Er is veel veranderd. Ik trek me veel minder aan van wat anderen vinden, ben duidelijker in wat ik wel of niet wil. Ik ben harder geworden, maar ik voel me ook kwetsbaarder omdat ik besef hoe fragiel het leven is.”

“Nadat onze dochter Emma was geboren werd ik opnieuw zwanger. David en Eline werden na 27 weken geboren. Veel te vroeg. David was niet sterk genoeg en overleed in het ziekenhuis. Eline kwam na een half jaar thuis. Vijf jaar later, na een moeizame zwangerschap van 21 weken, werden Marieke en Floris geboren. Ook zij overleden kort na hun geboorte.

Groot verdriet
In die tijd voelde mijn hart zo koud, het verdriet was zo groot. Mijn man gaat anders om met het verdriet dan ik, waardoor we elkaar soms minder goed begrijpen. Hij vindt het lastiger over zijn gevoel te praten dan ik. Maar we hebben elkaar altijd weer gevonden. Door onze belofte aan David, Marieke en Floris om door te gaan. En door de liefde van en voor Emma en Eline. We zijn er sterker door geworden.

 

“Geluk vind ik in kleine dingen”

Na het verlies was alles anders geworden, ik was anders geworden. Ik moest op zoek naar mijn nieuwe ‘ik’. Dat is zoeken en vinden, met vallen en opstaan. Vriendschappen gingen verloren. Mensen wisten niet hoe te reageren. Hoe moet je ook reageren op mensen die om moeten gaan met zo’n groot verlies, twee keer?

Ik heb als kraamverzorgende in het ziekenhuis de allerbeste collega’s. Tot op de dag van vandaag zijn er collega’s die vragen hoe het met me gaat en of ik bepaalde situaties op mijn werk aankan. Ik heb een prachtige baan, heb nooit getwijfeld of ik dit werk weer zou kunnen doen. Wat is er mooier dan een kind geboren zien worden en ouders te begeleiden in dit proces?

Motto
Geluk vind ik in kleine dingen. Samen met Emma en Eline op de bank een tv-serie kijken. Wandelen met de honden in het bos waar ik helemaal tot rust kom. Een ster zien fonkelen aan de hemel. David, Marieke en Floris hebben ons geleerd hoe waardevol én kwetsbaar het leven is. Daarom is mijn motto: Leef vandaag.”

Tekst: Erna van der Goot
Fotografie: Vincent Boon

Themaontmoetingen Leven met verliesLeven met verlies

Tijdens onze themaontmoetingen Leven met verlies krijg je inzicht in wat rouwen is en in hoe jij rouwt. Je deelt je verhaal en ontdekt dat erkenning van je verdriet lucht geeft. Je krijgt vertrouwen dat het leed op den duur zachter wordt en dat je leven, ook met verlies, het meer dan waard is om gevierd te worden.

Bekijk de themaontmoetingen op Vindhetantwoordinjezelf.nl »