‘Blij met de mogelijkheid van extra zuurstof’

COPD-patiënt Co Orsel (71), uit de gemeenschap Lemmer, zorgde er met een inzamelactie voor dat het Kuinderbos honderd nieuwe, jonge bomen krijgt. Co vindt dit belangrijk voor de generaties die volgen. ‘Wil je de wereld doorgeven, dan moet je goed voor haar zorgen.’

“De natuur ligt me na aan het hart, ze verwondert me. Ik gaf jarenlang cursussen bloemschikken bij de vereniging Groei & Bloei en werkte eerder ook bij de Plantenziektenkundige Dienst. In die functie heb ik veel controles gedaan, ook in het Kuinderbos dat ongeveer in het midden ligt tussen Lemmer en Emmeloord. De afgelopen jaren heerste er de essentaksterfte. Omdat het bos voor een groot gedeelte uit essen bestond, werden er duizenden bomen gekapt. Nu worden er jonge bomen terug geplant, met veel meer soorten diversiteit.”

Vrij ademenCo en kleindochter.jpg
“Een andere reden waarom ik de natuur zo belangrijk vind heeft te maken met mijn ziekte COPD. Deze longziekte zorgt ervoor dat mijn longen te weinig zuurstof opnemen. Ik voel me niet zielig of ziek, maar het geeft wel beperkingen en maakt dingen lastiger. Ik ga bij voorkeur de natuur in bij droog weer en een milde temperatuur. Kou en vocht prikkelen mijn longen te veel. Liefst op de fiets, met de zuurstofondersteuning in de fietstas. Door mijn ziekte kijk ik bewuster naar het grotere geheel. Bomen zijn de longen van de aarde; daar moeten we goed voor zorgen als we de aarde willen doorgeven.”

Vooruitkijken
“Er is te veel houtkap in de wereld en de soortendiversiteit vermindert dramatisch. Ik vind dat we zorg moeten dragen voor de natuur, zodat we deze kunnen doorgeven. Je kunt hiermee al beginnen in je eigen tuin door diverse plantensoorten die bijen, hommels en vlinders aantrekken een plek te geven. Daarnaast zijn nieuwe, jonge bomen belangrijk. We zullen zelf nooit in hun schaduw zitten, want het duurt jaren voordat deze bomen groot en dik genoeg zijn. Ze zijn een waardevol cadeau aan de toekomst, aan onze (klein)kinderen.”

Samen sterk
“Toen Bert Wiegman, bestuursvoorzitter van het Apostolisch Genootschap, voor een bezoek naar Lemmer zou komen, wilden we als gemeenschap iets extra’s doen. Ik opperde om voor die gelegenheid bomen te doneren aan het Kuinderbos. Voor 15 euro wordt er een boom van twee jaar oud geplant. Het idee werd enthousiast opgepakt. Het verraste me dat er zo gul werd gedoneerd. De reacties die ik persoonlijk heb ontvangen waren hartverwarmend.”

Positief anders
“Het succes van de actie heeft de plaatselijke kranten gehaald. In het artikel worden ook de missie en de visie van het genootschap genoemd, wat iets positiefs betekent voor de uitstraling naar buiten toe. Elke gemeenschap zou zo’n actie op kunnen zetten. Deze hoeft niet altijd over bomen te gaan. Zo kun je ook bankjes doneren aan natuurgebieden of participeren bij de aanleg van een tuin met vaste planten die insecten aantrekken.”

Tekst: Florian René Blom
Fotografie: Privébezit