‘Het draait niet om wel of niet gelijk hebben, maar om begrip’

Jan Marten de Jong (46) uit gemeenschap Almelo wil laten zien wat mensen verbindt. Met het communityproject GelijkSpel vertelt hij, onder andere via groots muziektheater, verhalen die laten zien dat mensen eigenlijk allemaal hetzelfde willen.JMdJ_2.jpg

“Ik geloof in de kracht van verhalen. Persoonlijke verhalen raken. Met GelijkSpel willen we echte verhalen over kansongelijkheid en inclusiviteit vertellen, want die komen veel meer aan dan wanneer ik op een abstract niveau zou vertellen over ongelijke kansen. Met onder andere muziektheater, een educatief programma op scholen, dialoogbijeenkomsten, en een documentaire openen we het gesprek hierover.”

Gezien als zangeres
“Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: ons thuis voelen. Maar als je elkaar niet meer begrijpt, kan polarisatie ontstaan. Met GelijkSpel wil ik laten zien hoe ieders persoonlijke ervaring anders kan zijn. In een video vertelt een vrouw over haar passie voor zingen. Ze kijkt recht in de camera als ze zegt dat ze zou willen dat mensen haar zien als een zangeres, en niet als een zwart persoon. Of als iemand met een verstandelijke beperking. Dat … dat raakt. En dat moet ook. Ik wens dat mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn en naar elkaar luisteren, zich in een ander verplaatsen. Het draait niet om wel of niet gelijk hebben, maar om begrip. Wat zijn de zaken die ons verbinden, waardoor we ons allemaal thuis kunnen voelen bij elkaar?”

zangeres.jpg
Manuela Nzenge bij opname teaser GelijkSpel. Foto: Bjorn van der Elst"

De tijd is rijp
“Zolang de mensheid bestaat, is er oorlog, en hebben we het over de verschillen tussen ons. Op dit moment verhardt de samenleving nog meer en het wordt steeds individualistischer. Jongeren voelen zich buitengesloten, soms door armoede, soms door afkomst of geaardheid. Dit doet wat met mij. Ik voel aan alles dat het tijd is om een tegenbeweging in te zetten. Daarbij hebben we iedereen nodig. Hopelijk willen alle mensen die iets van GelijkSpel meekrijgen ‘ambassadeur’ ervan worden, en de dialoog aangaan met de mensen om hen heen.”

Mensgericht
“Natuurlijk vraagt GelijkSpel best veel van mij. Het is een heel groot project, maar samen met een heleboel professionals en vrijwilligers brengen we steeds meer tot stand. Gelukkig ben ik erg mensgericht, en krijg ik energie van de mensen die ik ontmoet. Ik houd het doel voor ogen, en heb vertrouwen.”

Meer weten over GelijkSpel? Kijk op www.gelijkspel.nu.

Tekst: Florian René Blom
Fotografie: Eigen collectie