Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

‘Het is fijn om de handjes te laten wapperen’

Na de Walk of Peace in de Vredesweek wilden Peter Lammertsma (53, links op de foto) en Jan Daems (52) uit Heerlen het niet bij die ene verbindende week per jaar laten. In 2019 organiseerden ze daarom met kerst nog een wandelroute. En in coronatijd bedachten ze een deels virtueel alternatief.

lizetbeek.nl_24032021-4.jpg

Peter: “Met een kleine werkgroep organiseerden we in 2019 een lichtjesroute voor iedereen die maar wilde in de week voor kerst. Een route die eindigde in het gebouw van de gemeenschap Heerlen, met voor alle deelnemers warme chocolademelk of glühwein. Een groot succes.”
Jan: “Afgelopen jaar kon dit niet, vanwege corona. Dus zochten we een alternatief om mensen iets te bieden tijdens de afwijkende kerstdagen. Door mijn werk had ik ervaring opgedaan met digitaal lesgeven. Vandaaruit was het een kleine stap om te kiezen voor een deels virtuele route. Dat werd de Lichtpuntjesroute, met als doel: open te blijven staan voor goed nieuws, hoop, geloof, vertrouwen en een samen-gevoel. We maakten een website en hingen veertien ‘lichtpuntjesborden’ op langs dezelfde route als de lichtjesroute van het jaar ervoor. Op het bord stonden alleen drie QR-codes om te scannen met je telefoon: één met een positief bericht, één met een vrolijk lied en één met de route. Geïnteresseerden konden in de week rond kerst op eigen gelegenheid de route lopen. De gemeenschap kreeg via e-mail een link naar de website. Wie niet wilde lopen – het was juist die week erg slecht weer – kon daarmee thuis op de bank de lichtpuntjes bekijken.”
Peter: “De website is zo’n vijftig keer bezocht. Natuurlijk is het jammer dat we geen interactie met deelnemers of feedback hebben gehad. Maar het gaf een goed gevoel om hiermee bezig te zijn. Je doet ‘meer dan het gewone’ en bent niet alleen met de kerstinkopen bezig. Nadenken over vrede, en hoe je mensen kunt bereiken, geeft energie.”
Jan: “Het is fijn om de handjes te laten wapperen. Het hoeft niet perfect of groots te zijn.”

Zo organiseer je een wandelroute
De checklist van Peter en Jan
houd het eenvoudig
Check bij de gemeente of het goed is dat er tijdelijk enkele borden aan        lantaarnpalen worden bevestigd.
-  Maak een route die ongeveer in 45 minuten te lopen is, in een buurt die je kent en waar je makkelijk naartoe kunt als er een probleem moet worden opgelost.
-  Zoek een paar enthousiaste medestanders. Benut de aanwezige talenten: de een is goed op ICT-gebied, de ander kan passende muziek en gedichten uitzoeken of de borden ophangen. Deze samenwerking levert veel verbinding op. 
-  Maak een website waarop alle teksten te zien zijn die achter de QR-codes verborgen gaan. Plaats er ook een kaartje met de route bij.
-  Zorg voor reclame via persberichten naar lokale kranten, Facebookpagina’s en websites. Hang posters op in supermarkten en/of verspreid flyers, ook huis aan huis bij mensen die langs de route wonen. Zo betrek je ook hen bij het project. In Heerlen vroegen Jan en Peter zelfs of ze een lichtje voor het raam wilden plaatsen. Ga tijdens het bevestigen van de borden het gesprek aan met voorbijgangers.
-  Voor mensen die niet in staat zijn om de route te lopen, kan een linkje naar de website handig zijn. Ook handig als alternatief bij slecht weer.
-  Als de omstandigheden het toelaten om samen te lopen, is het mooi om de wandeling gezamenlijk te eindigen met een drankje.

Borden langs de route

Maak de borden voor onderweg weerbestendig. Gebruik bijvoorbeeld triplexplaten en lamineer deze. De borden kunnen met tiewraps aan lantaarnpalen worden bevestigd, op ooghoogte. Maak de borden aantrekkelijk en overzichtelijk. Dit kan door gebruik te maken van QR-codes die toegang geven tot verschillende bronnen, zoals een stukje informatie (goed nieuwsbericht), een link naar een lied en naar de routekaart. Voor mensen die de route zonder mobiele telefoon of QR-scanner lopen, is het handig om een geprinte routekaart, met de naam van de website, aan elk bord te bevestigen. Plaats op het laatste bord een e-mailadres met de vraag om ervaringen te delen.

 

QR-codes maken

Op internet zijn verschillende sites die een website-adres omzetten in een QR code. Bijvoorbeeld: nl.qr-code-generator.com

 

Bekijk ‘m online

Zo zag de Heerlense Lichtpuntjesroute eruit: 
Bekijk de route hier.