Opinie

Waarom opiniemaken?

Het Apostolisch Genootschap wil mensen inspireren positief, bewust en liefdevol te leven. Met onze opinie, vanuit belangrijke waarden als verbondenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, willen we hieraan bijdragen. Om zo met steeds meer mensen te werken aan een samenleving met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid.

De blinde vlekken van corona-wegwuivers

Geplaatst op 7 april 2021

cdc-CV9QfjqXVy0-unsplash.jpg

Hoogleraar Frits de Lange schreef op de website NieuwWij een artikel over ego-spiritualiteit, “een vorm van geestelijk narcisme, waarin er voor anderen ten diepste geen plaats is.” Ook stelde de Lange dat we deze gezondheidscrisis alleen doorkomen als we ons aan de coronamaatregelen houden en ons laten vaccineren, waarna hem een ‘fundamentalistische’ opvatting aangewreven werd. Het is daarom hoog tijd dat we scherp gaan zien wat de blinde vlekken zijn van mensen die de gevaren van het coronavirus wegwuiven.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Toekomstige pandemieën voorkomen is noodzaak

Geplaatst op 16 maart 2021

opinie pandemie.jpg

De wereld bevindt zich momenteel in een chronische crisisbestrijdingsmodus. In Nederland en veel andere landen vindt de meerderheid dat een derde coronagolf voorkomen moet worden. Al vergt dat een verlenging van zware maatregelen die leerachterstanden in de hand werken en veel mensen in een isolement of in grote financiële problemen brengen. Ook gaat de maatschappelijke discussie over de vraag welke lessen we kunnen leren van landen als Nieuw-Zeeland, die met vroegtijdig ingrijpen het coronavirus voor een groot deel hebben weten in te perken.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Hoog tijd voor door waarden gedreven verkiezingen

Geplaatst op 16 februari 2021

opinie 16-2.jpg

Wie kent ze niet, de prachtige beelden van rijk gekleurd koraal vol wonderbaarlijk leven. Mensen gaan op reis om het met eigen ogen te zien. Nog even dan, want de helft van het koraal op de wereld is al afgestorven. Bij twee graden opwarming van de aarde zal nagenoeg al het koraal van de zeebodem verdwijnen. Dood, door menselijk handelen. Met het koraal verdwijnt ook de leefwereld voor een kwart van het leven in de oceanen. En de middelen van bestaan van heel veel mensen die ervan afhankelijk zijn.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Liefde in digitale tijden

Geplaatst op 15 februari 2021

romance-1209046_1920.jpg

De laatste jaren is veel inkt op papier gezet over bubbels op sociale media. Mensen komen in hun digitale netwerken vooral gelijkgestemden tegen, vanwege hun eigen voorkeuren, en vanwege algoritmes die op die voorkeuren inspelen. Je kunt je afvragen wat daar erg aan is. Met gelijkgestemden praten is toch juist fijn?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Zet preventie voorop

Geplaatst op 10 februari 2021

16360926213_0719ff5136_w.jpg

De les die COVID-19 ons leert, is met de komst van vaccins niet van tafel. Die les luidt dat veel leed en schade door corona was voorkomen als we anders waren omgegaan met de natuur en andere (internationale) verbindingen hadden onderhouden. Deskundigen wijzen op de toenemende kans op nieuwe pandemieën. Preventie is belangrijk, blijkt ook uit andere ontwikkelingen.

Lees het artikel van George Gelauff en Stephan Huijboom »

 


Gele jas

Geplaatst op 25 januari 2021

Gele jas.jpg

‘Hongersnood op een schaal die de afgelopen 40 jaar niet is meegemaakt.’ ‘Een doodvonnis voor honderdduizenden, mogelijk miljoenen onschuldige mensen.’ Twee reacties van VN-experts over een van de laatste acties van Mike Pompeo, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Op de laatste dag van de regering Trump plaatst hij de Houthi-rebellen in Jemen op de lijst van terroristische organisaties. Daarmee maakt hij voedselhulp praktisch onmogelijk voor de bevolking die al jaren lijdt onder oorlog. En waarom? ‘Alleen maar om Biden te treiteren’, volgens Carolien Roelants in de NRC.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


In waardigheid ligt de verbinding

Geplaatst op 8 januari 2021

Een natie tot op het bot verdeeld. Bestorming van het Amerikaanse parlement door mensen die jarenlang misleid zijn door leugens in het land dat zichzelf ziet als het baken van democratie. De wereld kijkt in ontzetting toe. De NOS die stickers van hun auto’s haalt, pannendrummers bij de Hofvijver. Het roept de vraag op in hoeverre de VS ook ons voorland is. En wat we kunnen doen om dat te voorkomen.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Een adem-benemend jaar

opinie 22-12.png

Geplaatst op 21 december 2020

Wie had vorig jaar gedacht dat 2020 zo’n adem-benemend jaar zou worden? Een overweldigend en indrukwekkend jaar, maar ook een schokkend en verstikkend jaar waarin velen hun adem zouden verliezen. Kunnen we iets van dit jaar opsteken?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Praktijk van tederheid

tree-569275_1920.jpg

Geplaatst op 4 december 2020

Soms kom je iets tegen waar je onvermijdelijk steeds naar terugkeert. Dat heb ik met het album The Practice of Love van de Noorweegse muzikant Jenny Hval. Het nummer Lions vertelt me waarop ik mijn focus moet richten. ‘Look at these trees! Look at this grass! Look at those clouds! Look at them now!’ De stem spreekt met een kracht die mijn aandacht meteen doet verschuiven. Of ik nou in de trein zit, aan het wandelen ben of thuis zit, ik begin om me heen te kijken. ‘Take a closer look.’ Mijn aandacht wordt intenser en gaat uit naar de bomen in mijn omgeving, naar hun bast en hoogte, hun vorm en hoe ze stilletjes bewegen.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Terug naar de jihad van liefde

toa-heftiba-fbCxL_wEo5M-unsplash.jpg

Geplaatst op 5  november 2020

Opnieuw schokken aanslagen van radicale aanhangers van de islam Europa. Een leraar in Nederland moet onderduiken door bedreigingen over een cartoon die al vijf jaar in de klas hangt. Ik denk aan al die eerdere aanslagen in Europa en op zoveel andere plaatsen in de wereld. Het kan niet en het mag niet. Vrijheid van meningsuiting kan inhouden dat je uit respect of beleefdheid besluit iets niet te zeggen, omdat je weet dat het een ander diep krenkt. Maar respect is nooit af te dwingen met bedreiging of moord. Geen mens mag een haar gekrenkt worden om wat hij of zij zegt.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Manifesteer hoop

say-yes-to-the-live-2121044_1920.jpg

Geplaatst op 2 november 2020

Je kunt alles krijgen wat je wenst: een mooi lichaam, de perfecte partner, rijkdom, geluk en geen COVID-19-besmetting. Het universum zal het je schenken. Het enige wat je hoeft te doen is je voorstellen dat je wens al bereikt is. Of drie dagen achtereen drieëndertig keer je wensdroom opschrijven. En als je droom niet uitkomt? Dan doe je niet goed genoeg je best, ben je niet positief genoeg. Dat is althans de boodschap die de laatste tijd veel rondwaart op sociale media.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


De moed der vrede

Geplaatst op 21 september 2020

Hoe kunnen mensen ooit vreedzaam samenleven? Een cruciale vraag die ook dit jaar centraal staat in de Vredesweek. Een lastige vraag bovendien, want hoe te beginnen wanneer er zoveel misgaat in de wereld? Daarvoor is een vreedzame houding nodig, moed der vrede. Een attitude gericht op het doorbreken van de vicieuze cirkel van geweld, opdat een vreedzame wereld dichterbij komt.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Van bevrijding naar verbinding

Geplaatst op 18 september 2020

In de 75 jaar na 1945 zijn Nederlanders van veel bevrijd: van vervolging, honger en vernietiging, uit de knellende banden van collectiviteit en achterstelling en (deels) van grenzen tussen landen. Er is ook een keerzijde: crises, banenverlies door automatisering, worsteling met een pluriforme samenleving en ongelijkheid, en bovenal grote schade aan de aarde door onze levenswijze. Van de keerzijden worden we ons steeds meer bewust. Dat betekent niet dat we terug moeten naar het verleden, maar dat we op zoek moeten naar verbinding. Verbinding met de aarde, met elkaar en met onszelf.

Download de achtergrondtekst bij de lezingen van George Gelauff in de Vredesweek »

Download de presentatie die bij deze lezingen hoort »

 


Moria: de naam van een verschrikking

Geplaatst op 10 september 2020

Verbijstering alom, maar wat werkelijk verbaast is de verbazing zelf. Was kamp Moria niet altijd al een onmenselijke ophoping van leed? Waren de omstandigheden niet allang mensonterend en onnodig bovendien?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Sterfelijkheid is zo gek nog niet

Geplaatst op 8 september 2020

Soms word je met de neus op de feiten gedrukt, of dat nou komt door een sterfgeval, een boek, of een wereldwijde pandemie. We gaan allemaal een keer dood en moeten het doen met de tijd die ons resteert. Op het eerste gezicht geen opbeurend feit. Toch plaatsen twee recent verschenen films de eindigheid van de mens wel in een draaglijk licht.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Hoe een boom een web werd

 

Geplaatst op 30 juli 2020

Enkele jaren terug publiceerden wetenschappers een afbeelding waarin ze het leven op aarde visualiseerden – een zogeheten tree of life, een levensboom. Klopt die naam echter nog wel?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Hoe mijn Zwarte Piet verkleurde

 

Geplaatst op 2 juli 2020

Na de dood van George Floyd gaat er een schokgolf door de wereld. Ook in veel Nederlandse steden worden antiracisme demonstraties gehouden. Midden in de zomer laait de discussie weer op over Zwarte Piet als symbool van racisme. Als ik me afvraag hoe ik daar nu over denk, zie ik een hele groep dansende en zingende Pieten voor me met gezichten in alle kleuren van de regenboog. Hoe is mijn Zwarte Piet zo verkleurd?

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Vijf over twaalf voor het klimaat

 

Geplaatst op 4 juni 2020

Wereldwijd is de coronapandemie nog lang niet uitgewoed, al begint het erop te lijken dat in Nederland langzaam maar zeker ruimte ontstaat om het dagelijks leven op te pakken. Daarbij is wel de vraag of we terug willen naar het ‘oude normaal’ dat ons in de huidige situatie heeft gebracht.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Zwarte levens doen ertoe

 

Dat is mijn gezicht
ik heb niets ergs gedaan
alsjeblieft
alsjeblieft
alsjeblieft ik krijg geen adem
alsjeblieft
alsjeblieft iemand
alsjeblieft
ik krijg geen adem
ik krijg geen adem
alsjeblieft
(onhoorbaar)
ik krijg geen adem, mijn gezicht
sta toch op
ik krijg geen adem
alsjeblieft (onhoorbaar)
sh*t ik krijg geen adem
ik zal
ik kan niet bewegen
mama
mama
ik kan niet
mijn knie
mijn ballen
ik kan niet meer
ik kan niet meer
ik ben claustrofobisch
mijn maag doet pijn
mijn nek doet pijn
alles doet pijn
een beetje water
alsjeblieft
alsjeblieft
agent, ik krijg geen adem
dood me niet
ze gaan me doden
komaan alsjeblieft
ik krijg geen adem
ik krijg geen adem
ze gaan me doden
ze gaan me doden
ik krijg geen adem
ik krijg geen adem
alsjeblieft meneer
alsjeblieft
alsjeblieft
alsjeblieft ik krijg geen adem

 

- George Floyd, 25 mei 2020

 

Geplaatst op 3 juni 2020

Bovenstaande tekst is geen poëzie. Het zijn de laatste woorden van George Floyd, die in de Verenigde Staten door racistisch politiegeweld om het leven kwam.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Corona slaat mensvormige gaten

Geplaatst op 1 april 2020

Het nieuwe coronavirus houdt de wereld in een ijzeren greep. Veel landen, waaronder Nederland, hebben de moeilijke maar zeer begrijpelijke beslissing genomen het openbare leven aanzienlijk in te perken. Dit om verspreiding van het virus te vertragen en zoveel mogelijk te voorkomen dat intensive-careafdelingen overbelast raken.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »


 Liefde haten grenst aan het absurde

earth-1617121_1920.jpg

Geplaatst op 14 februari 2020

Met dank aan alle reclame zal het weinigen zijn ontgaan: het is vandaag weer Valentijnsdag. Al zeker sinds het jaar 1400 worden handgemaakte kaarten naar geliefden geschreven en staat de dag in het teken van de romantische liefde. In Nederland steeg Valentijnsdag vooral gedurende de jaren 90 in populariteit, niet in de laatste plaats wegens commerciële belangen van winkeliers, wiens kant-en-klare liefdesproducten vaker werden aangeschaft. Inmiddels is het een van de vele koopfestijnen van het jaar.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »


 Herdenken vraagt om actief aan jezelf werken

Geplaatst op 29 januari 2020

Maandag was het precies vijfenzeventig jaar geleden dat het Sovjetleger vernietigingskamp Auschwitz bevrijdde, en werden de slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Emile Schrijver, directeur van het Nationaal Holocaust Museum, vraagt zich in een opiniestuk in het Parool terecht af of we tegenwoordig wel voldoende ons best doen te leren van de toen gepleegde gruweldaden. “Wat zijn we nu precies aan het herdenken met z’n allen? En waartoe?”

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Arm geboren betekent twintig jaar minder gezond leven 

Geplaatst op 9 januari 2020 

In 1843 schreef Charles Dickens zijn ‘Christmas Carol’. In de kerstperiode kijken veel mensen naar het toneelstuk of de film van dat oude verhaal met de vrekkige Scrooge in de hoofdrol. Het verhaal is nog steeds actueel. Na ruim 175 jaar moet nog steeds een beroep worden gedaan op de rijken van ons land en van de wereld om solidair te zijn met de armen.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Niet tegen maar met de babyboomers

Opinie Babyboomers.jpg

Geplaatst op 3 december 2019

De babyboomers hebben er als generatie een behoorlijke puinhoop van gemaakt, schrijft Philip Huff in de NRC van 30 november. Ze zitten de jongere generaties in de weg en zadelen ze op met een ecologische ramp. Daarmee haal je de krant, polariseren doet het altijd goed. En wij babyboomers wisten er in onze tijd ook raad mee, getuige alle protestacties tegen de toen oudere generaties. Dus misschien vindt u deze reactie bij voorbaat verdacht en denkt u: hij spreekt voor eigen parochie. Maar ik ben op zoek naar heel iets anders, naar solidariteit tussen generaties.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Hoe ga je klimaatopwarming straks uitleggen aan je (klein)kinderen?

Geplaatst op 25 november 2019

Krachtige speeches van Greta Thunberg, mondiale klimaatprotesten en een reeks onthutsende wetenschappelijke rapporten doen de zorgen over klimaatopwarming toenemen. Zonder drastisch ingrijpen ziet de toekomst er bleekjes uit, en niet alleen voor koraalriffen. Vanaf 2020, over een paar weken dus, moet ieder jaar de wereldwijde CO2-uitstoot dalen om aan het Parijse klimaatakkoord te voldoen. Zo’n langdurige daling heeft zich historisch gezien nog nooit voorgedaan, een nogal ongemakkelijke waarheid.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Boeren en burgers: aan tafel!

Geplaatst op 1 oktober 2019

Boeren en burgers: aan tafel

Opnieuw voelt een minderheid binnen onze samenleving zich in de hoek gezet. Dit keer zijn het de mensen, die ons voedsel produceren en ons landschap beheren. Mijn boerenburen zijn bang, boos en verdrietig.

Lees het artikel van Hans Leeflang op Begripkwekers.nl »

 


Hoog tijd voor een digitale vredesloop

Geplaatst op 27 september 2019

Hoog tijd voor een digitale vredesloop

Internet lijkt steeds meer een plek waar mensen elkaar het leven zuur maken, waar bedrijven hun klanten manipuleren en waar duistere krachten mensen tegen elkaar opzetten. Van vlogger Bibi Breijman tot NOS-correspondent Tim de Wit, ieder met enige bekendheid krijgt op sociale media de meest extreme uitingen over zich heen. Technologiebedrijven proberen ons gedrag te sturen. En wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Russische trollen een wig drijven tussen mensen in Westerse landen door zowel verhalen pro als verhalen contra vaccinatie van kinderen te verspreiden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Neem vrede niet voor lief

Geplaatst op 26 september 2019

Neem vrede niet voor lief

Nucleaire akkoorden ontrafelen, de handelsoorlog tussen de VS en China intensiveert en in vluchtelingenkampen in Libië (die mede door de EU worden gefinancierd) zijn mensonterende toestanden aan de orde van de dag. Zomaar enkele ontwikkelingen die duidelijk maken dat we op wereldschaal nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om het vreedzaam verbinden van mensen. Hoe kunnen we beginnen daar werk van te maken?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Bedachtzame taal brengt verbinding dichterbij

Geplaatst op 25 september 2019

Bedachtzame taal brengt verbinding dichterbij

Het racismedebat is de afgelopen jaren flink opgelaaid. Zo’n fundamentele discussie tijdens de huidige Vredesweek ‘beslechten’ is een onmogelijke opgave, aangezien het over wezenlijke issues gaat. Maar kunnen onze omgangsvormen niet beter? Zou het debat gebaat kunnen zijn bij een combinatie van bedachtzame taal en een focus op wat ons verbindt?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Behoedzaam spreken en weloverwogen zwijgen zijn rijp voor herwaardering

Geplaatst op 7 augustus 2019

Zwijgen is rijp voor herwaardering

Vorig weekend heeft festival De Zwarte Cross na het ontstaan van ophef besloten een bord te verwijderen met daarop de tekst ‘Allah’s afbakbar’. De beslissing bracht een brede maatschappelijke discussie op gang over de vrijheid van meningsuiting, die op het spel zou staan.

Het is echter niet alsof religie (waaronder de islam) plots niet meer bekritiseerd kan worden, nu er een festivalbordje is verwijderd. Inhoudelijke religiekritiek staat in Nederland geenszins ter discussie.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


“Geloof en gay gaan prima samen”

Geplaatst op 29 juli 2019

Geloof en gay gaan prima samen

Emiel Pijl betoogt in deze ingezonden brief dat het geloof en homoseksualiteit prima samengaan. ‘Als liefde en geloof elkaar voor de voeten lopen struikelt het ­geluk. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.’

Lees de brief van Emiel in Het Parool »

 


Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Geplaatst op 16 mei 2019

Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride in Utrecht (2018)

Boot van Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride (2018)

De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

Lees het artikel van Emiel op DUIC.nl »

 


In vrijheid kiezen: volg het voorbeeld van de Ierse burgervergadering

Geplaatst op 3 mei 2019

In vrijheid kiezen - George Gelauff

Op 5 mei vieren we de vrijheid met het thema In vrijheid kiezen. Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib schrijft in de jaarthematekst: ‘In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering.’ Ware woorden. Alleen wordt het steeds moeilijker om je goed te informeren in deze tijd van desinformatie en alternatieve feiten.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wees niet bang voor grenzen

Geplaatst op 16 april 2019

Wees niet bang voor grenzen

Het lijkt soms onbegonnen werk, vrede en verbinding tot stand brengen in een tijd waarin polarisatie steeds verder lijkt te gaan. De ene demonstratie door gele hesjes is nog niet afgelopen of de volgende dient zich aan. Na de provinciale verkiezingen staan sociale media en de kranten vol met stevige uitspraken over Forum voor Democratie. De minister van onderwijs dreigt een islamitische school te sluiten wegens mogelijke terroristische banden. Koren op de molen van reaguurders. Wat moet je dan met ‘Vrede verbindt over grenzen’, het thema voor de komende Vredesweek?

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Het antwoord op deze verkiezingsuitslag? Meer doorkijkers!

Geplaatst op 22 maart 2019

Doorkijkers

De verkiezingsspeech kwam fors binnen. Ik hoorde ‘onze boreale wereld’. Dat is het favoriete codewoord voor raszuiverheid van oud Front National-leider Jean-Marie Le Pen (Marc Chavannes, De Correspondent). Ik hoorde spreken over universiteiten, journalisten, kunstenaars en bestuurders die ons ondermijnen. Dat doet denken aan hetzes die elders in de wereld gevoerd worden, in te veel landen. Ik hoorde woorden als doodscultuur en zelfhaat, het ging over veldslagen winnen. Ik heb grote moeite met deze uitspraken, ze passen niet bij mijn religieus-humanistische waarden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Laten we één zijn

Geplaatst op 15 maart 2019

Aanslag moskee Nieuw-Zeeland

Met groot erbarmen denken we aan alle slachtoffers van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Aan hun familie, vrienden en bekenden en iedereen die getuige is geweest van de verschrikkelijke aanslagen. En zeker ook aan de leden van de islamitische gemeenschappen in Nieuw-Zeeland die een onnoembaar verlies hebben geleden.

Ook denken we aan de islamitische gemeenschap in Nederland waar dit als een grote schok zal zijn gevoeld. Laten we niet bang worden, maar met kracht het geluid van compassie en solidariteit blijven uitdragen. We zijn één mensheid, we leven met elkaar op één wereld, we horen bij elkaar.

Spreek je steun uit op onze Facebookpagina »

 


Ruimer kinderpardon dichterbij gekomen

Geplaatst op 22 januari 2019

Opinieartikel over het kinderpardon door George Gelauff

In de regeringscoalitie is een meerderheid ontstaan om een ruimer kinderpardon toe te passen. Goed nieuws voor veel mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt in de afgelopen tijd.

Het wel of niet uitzetten van kinderen is een moreel dilemma. Reageren wij met compassie, of zijn deze kinderen het kind van de rekening?

Het Apostolisch Genootschap roept op met compassie te reageren en heeft ook een oplossing.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wij geloven in gelijkwaardigheid (2)

Geplaatst op 10 januari 2019

Opinieartikel over Nashville-verklaring door George Gelauff

George Gelauff, programmaleider Maatschappelijke Betrokkenheid bij Apostolisch Genootschap:

“De Nashville-verklaring heeft mensen gekwetst en beïnvloedt de beeldvorming over religie. Kerken zoeken vaak juist naar wegen om aan te sluiten bij de maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Geen eenvoudige opgave, wel een die ingevuld moet worden als deel van een mensheid waar we allemaal onderdeel van zijn, Nashville-ondertekenaar én LBTHI’er.”

Lees het artikel »