Opinie

Waarom opiniemaken?

Het Apostolisch Genootschap wil mensen inspireren positief, bewust en liefdevol te leven. Met onze opinie, vanuit belangrijke waarden als verbondenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, willen we hieraan bijdragen. Om zo met steeds meer mensen te werken aan een samenleving met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid.


Zwijgen is rijp voor herwaardering

Geplaatst op 7 augustus 2019

Zwijgen is rijp voor herwaardering

Vorig weekend heeft festival De Zwarte Cross na het ontstaan van ophef besloten een bord te verwijderen met daarop de tekst ‘Allah’s afbakbar’. De beslissing bracht een brede maatschappelijke discussie op gang over de vrijheid van meningsuiting, die op het spel zou staan.

Het is echter niet alsof religie (waaronder de islam) plots niet meer bekritiseerd kan worden, nu er een festivalbordje is verwijderd. Inhoudelijke religiekritiek staat in Nederland geenszins ter discussie.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


“Geloof en gay gaan prima samen”

Geplaatst op 29 juli 2019

Geloof en gay gaan prima samen

Emiel Pijl betoogt in deze ingezonden brief dat het geloof en homoseksualiteit prima samengaan. ‘Als liefde en geloof elkaar voor de voeten lopen struikelt het ­geluk. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.’

Lees de brief van Emiel in Het Parool »

 


Mandela in ieder mens

Geplaatst op 23 juli 2019

Mandela in ieder mens

“Een inspirerend boek met bijzondere verhalen van gewone mensen die zich inspannen voor een wereld van delen en samenleven. Eén van de verhalen gaat over George Gelauff: in hoofdstuk 16 beschrijf ik zijn passie voor mensen die zich inspannen voor anderen. Zijn verhaal maakte me warm, daarom schreef ik het op. Het vond zijn weg naar dit boek: een prachtige bundeling van hartverwarmende menselijkheid. Een aanrader!”

– Emiel Pijl

Bestel het boek hier én draag bij aan goed doel »

 


Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Geplaatst op 16 mei 2019

Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride in Utrecht (2018)

Boot van Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride (2018)

De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

Lees het artikel van Emiel op DUIC.nl »

 


In vrijheid kiezen: volg het voorbeeld van de Ierse burgervergadering

Geplaatst op 3 mei 2019

In vrijheid kiezen - George Gelauff

Op 5 mei vieren we de vrijheid met het thema In vrijheid kiezen. Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib schrijft in de jaarthematekst: ‘In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering.’ Ware woorden. Alleen wordt het steeds moeilijker om je goed te informeren in deze tijd van desinformatie en alternatieve feiten.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wees niet bang voor grenzen

Geplaatst op 16 april 2019

Wees niet bang voor grenzen

Het lijkt soms onbegonnen werk, vrede en verbinding tot stand brengen in een tijd waarin polarisatie steeds verder lijkt te gaan. De ene demonstratie door gele hesjes is nog niet afgelopen of de volgende dient zich aan. Na de provinciale verkiezingen staan sociale media en de kranten vol met stevige uitspraken over Forum voor Democratie. De minister van onderwijs dreigt een islamitische school te sluiten wegens mogelijke terroristische banden. Koren op de molen van reaguurders. Wat moet je dan met ‘Vrede verbindt over grenzen’, het thema voor de komende Vredesweek?

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Het antwoord op deze verkiezingsuitslag? Meer doorkijkers!

Geplaatst op 22 maart 2019

Doorkijkers

De verkiezingsspeech kwam fors binnen. Ik hoorde ‘onze boreale wereld’. Dat is het favoriete codewoord voor raszuiverheid van oud Front National-leider Jean-Marie Le Pen (Marc Chavannes, De Correspondent). Ik hoorde spreken over universiteiten, journalisten, kunstenaars en bestuurders die ons ondermijnen. Dat doet denken aan hetzes die elders in de wereld gevoerd worden, in te veel landen. Ik hoorde woorden als doodscultuur en zelfhaat, het ging over veldslagen winnen. Ik heb grote moeite met deze uitspraken, ze passen niet bij mijn religieus-humanistische waarden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Laten we één zijn

Geplaatst op 15 maart 2019

Aanslag moskee Nieuw-Zeeland

Met groot erbarmen denken we aan alle slachtoffers van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Aan hun familie, vrienden en bekenden en iedereen die getuige is geweest van de verschrikkelijke aanslagen. En zeker ook aan de leden van de islamitische gemeenschappen in Nieuw-Zeeland die een onnoembaar verlies hebben geleden.

Ook denken we aan de islamitische gemeenschap in Nederland waar dit als een grote schok zal zijn gevoeld. Laten we niet bang worden, maar met kracht het geluid van compassie en solidariteit blijven uitdragen. We zijn één mensheid, we leven met elkaar op één wereld, we horen bij elkaar.

Spreek je steun uit op onze Facebookpagina »

 


Ruimer kinderpardon dichterbij gekomen

Geplaatst op 22 januari 2019

Opinieartikel over het kinderpardon door George Gelauff

In de regeringscoalitie is een meerderheid ontstaan om een ruimer kinderpardon toe te passen. Goed nieuws voor veel mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt in de afgelopen tijd.

Het wel of niet uitzetten van kinderen is een moreel dilemma. Reageren wij met compassie, of zijn deze kinderen het kind van de rekening?

Het Apostolisch Genootschap roept op met compassie te reageren en heeft ook een oplossing.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wij geloven in gelijkwaardigheid (2)

Geplaatst op 10 januari 2019

Opinieartikel over Nashville-verklaring door George Gelauff

George Gelauff, programmaleider Maatschappelijke Betrokkenheid bij Apostolisch Genootschap:

“De Nashville-verklaring heeft mensen gekwetst en beïnvloedt de beeldvorming over religie. Kerken zoeken vaak juist naar wegen om aan te sluiten bij de maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Geen eenvoudige opgave, wel een die ingevuld moet worden als deel van een mensheid waar we allemaal onderdeel van zijn, Nashville-ondertekenaar én LBTHI’er.”

Lees het artikel »