Beste bezoeker, helaas werken een paar onderdelen van de website (zoeken en activiteitenoverzicht) tijdelijk niet naar behoren. Aan een oplossing wordt hard gewerkt. Excuses voor het ongemak!

Opinie

Waarom opiniemaken?

Het Apostolisch Genootschap wil mensen inspireren positief, bewust en liefdevol te leven. Met onze opinie, vanuit belangrijke waarden als verbondenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, willen we hieraan bijdragen. Om zo met steeds meer mensen te werken aan een samenleving met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid.

 


Niet tegen maar met de babyboomersOpinie Babyboomers.jpg

Geplaatst op 3 december 2019

De babyboomers hebben er als generatie een behoorlijke puinhoop van gemaakt, schrijft Philip Huff in de NRC van 30 november. Ze zitten de jongere generaties in de weg en zadelen ze op met een ecologische ramp. Daarmee haal je de krant, polariseren doet het altijd goed. En wij babyboomers wisten er in onze tijd ook raad mee, getuige alle protestacties tegen de toen oudere generaties. Dus misschien vindt u deze reactie bij voorbaat verdacht en denkt u: hij spreekt voor eigen parochie. Maar ik ben op zoek naar heel iets anders, naar solidariteit tussen generaties.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Hoe ga je klimaatopwarming straks uitleggen aan je (klein)kinderen?

Geplaatst op 25 november 2019

Krachtige speeches van Greta Thunberg, mondiale klimaatprotesten en een reeks onthutsende wetenschappelijke rapporten doen de zorgen over klimaatopwarming toenemen. Zonder drastisch ingrijpen ziet de toekomst er bleekjes uit, en niet alleen voor koraalriffen. Vanaf 2020, over een paar weken dus, moet ieder jaar de wereldwijde CO2-uitstoot dalen om aan het Parijse klimaatakkoord te voldoen. Zo’n langdurige daling heeft zich historisch gezien nog nooit voorgedaan, een nogal ongemakkelijke waarheid.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »


Boeren en burgers: aan tafel!

Geplaatst op 1 oktober 2019

Boeren en burgers: aan tafel

Opnieuw voelt een minderheid binnen onze samenleving zich in de hoek gezet. Dit keer zijn het de mensen, die ons voedsel produceren en ons landschap beheren. Mijn boerenburen zijn bang, boos en verdrietig.

Lees het artikel van Hans Leeflang op Begripkwekers.nl »

 


Hoog tijd voor een digitale vredesloop

Geplaatst op 27 september 2019

Hoog tijd voor een digitale vredesloop

Internet lijkt steeds meer een plek waar mensen elkaar het leven zuur maken, waar bedrijven hun klanten manipuleren en waar duistere krachten mensen tegen elkaar opzetten. Van vlogger Bibi Breijman tot NOS-correspondent Tim de Wit, ieder met enige bekendheid krijgt op sociale media de meest extreme uitingen over zich heen. Technologiebedrijven proberen ons gedrag te sturen. En wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Russische trollen een wig drijven tussen mensen in Westerse landen door zowel verhalen pro als verhalen contra vaccinatie van kinderen te verspreiden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Neem vrede niet voor lief

Geplaatst op 26 september 2019

Neem vrede niet voor lief

Nucleaire akkoorden ontrafelen, de handelsoorlog tussen de VS en China intensiveert en in vluchtelingenkampen in Libië (die mede door de EU worden gefinancierd) zijn mensonterende toestanden aan de orde van de dag. Zomaar enkele ontwikkelingen die duidelijk maken dat we op wereldschaal nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om het vreedzaam verbinden van mensen. Hoe kunnen we beginnen daar werk van te maken?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Bedachtzame taal brengt verbinding dichterbij

Geplaatst op 25 september 2019

Bedachtzame taal brengt verbinding dichterbij

Het racismedebat is de afgelopen jaren flink opgelaaid. Zo’n fundamentele discussie tijdens de huidige Vredesweek ‘beslechten’ is een onmogelijke opgave, aangezien het over wezenlijke issues gaat. Maar kunnen onze omgangsvormen niet beter? Zou het debat gebaat kunnen zijn bij een combinatie van bedachtzame taal en een focus op wat ons verbindt?

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


Behoedzaam spreken en weloverwogen zwijgen zijn rijp voor herwaardering

Geplaatst op 7 augustus 2019

Zwijgen is rijp voor herwaardering

Vorig weekend heeft festival De Zwarte Cross na het ontstaan van ophef besloten een bord te verwijderen met daarop de tekst ‘Allah’s afbakbar’. De beslissing bracht een brede maatschappelijke discussie op gang over de vrijheid van meningsuiting, die op het spel zou staan.

Het is echter niet alsof religie (waaronder de islam) plots niet meer bekritiseerd kan worden, nu er een festivalbordje is verwijderd. Inhoudelijke religiekritiek staat in Nederland geenszins ter discussie.

Lees het artikel van Stephan Huijboom »

 


“Geloof en gay gaan prima samen”

Geplaatst op 29 juli 2019

Geloof en gay gaan prima samen

Emiel Pijl betoogt in deze ingezonden brief dat het geloof en homoseksualiteit prima samengaan. ‘Als liefde en geloof elkaar voor de voeten lopen struikelt het ­geluk. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.’

Lees de brief van Emiel in Het Parool »

 


Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Geplaatst op 16 mei 2019

Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride in Utrecht (2018)

Boot van Apostolisch Genootschap tijdens Canal Pride (2018)

De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

Lees het artikel van Emiel op DUIC.nl »

 


In vrijheid kiezen: volg het voorbeeld van de Ierse burgervergadering

Geplaatst op 3 mei 2019

In vrijheid kiezen - George Gelauff

Op 5 mei vieren we de vrijheid met het thema In vrijheid kiezen. Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib schrijft in de jaarthematekst: ‘In vrijheid kunnen kiezen moedigt aan om zelfstandig te denken, om je als individu goed te informeren, je een mening te vormen en om je kritisch te verhouden tot de zelfgekozen volksvertegenwoordiging en regering.’ Ware woorden. Alleen wordt het steeds moeilijker om je goed te informeren in deze tijd van desinformatie en alternatieve feiten.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wees niet bang voor grenzen

Geplaatst op 16 april 2019

Wees niet bang voor grenzen

Het lijkt soms onbegonnen werk, vrede en verbinding tot stand brengen in een tijd waarin polarisatie steeds verder lijkt te gaan. De ene demonstratie door gele hesjes is nog niet afgelopen of de volgende dient zich aan. Na de provinciale verkiezingen staan sociale media en de kranten vol met stevige uitspraken over Forum voor Democratie. De minister van onderwijs dreigt een islamitische school te sluiten wegens mogelijke terroristische banden. Koren op de molen van reaguurders. Wat moet je dan met ‘Vrede verbindt over grenzen’, het thema voor de komende Vredesweek?

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Het antwoord op deze verkiezingsuitslag? Meer doorkijkers!

Geplaatst op 22 maart 2019

Doorkijkers

De verkiezingsspeech kwam fors binnen. Ik hoorde ‘onze boreale wereld’. Dat is het favoriete codewoord voor raszuiverheid van oud Front National-leider Jean-Marie Le Pen (Marc Chavannes, De Correspondent). Ik hoorde spreken over universiteiten, journalisten, kunstenaars en bestuurders die ons ondermijnen. Dat doet denken aan hetzes die elders in de wereld gevoerd worden, in te veel landen. Ik hoorde woorden als doodscultuur en zelfhaat, het ging over veldslagen winnen. Ik heb grote moeite met deze uitspraken, ze passen niet bij mijn religieus-humanistische waarden.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Laten we één zijn

Geplaatst op 15 maart 2019

Aanslag moskee Nieuw-Zeeland

Met groot erbarmen denken we aan alle slachtoffers van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland. Aan hun familie, vrienden en bekenden en iedereen die getuige is geweest van de verschrikkelijke aanslagen. En zeker ook aan de leden van de islamitische gemeenschappen in Nieuw-Zeeland die een onnoembaar verlies hebben geleden.

Ook denken we aan de islamitische gemeenschap in Nederland waar dit als een grote schok zal zijn gevoeld. Laten we niet bang worden, maar met kracht het geluid van compassie en solidariteit blijven uitdragen. We zijn één mensheid, we leven met elkaar op één wereld, we horen bij elkaar.

Spreek je steun uit op onze Facebookpagina »

 


Ruimer kinderpardon dichterbij gekomen

Geplaatst op 22 januari 2019

Opinieartikel over het kinderpardon door George Gelauff

In de regeringscoalitie is een meerderheid ontstaan om een ruimer kinderpardon toe te passen. Goed nieuws voor veel mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt in de afgelopen tijd.

Het wel of niet uitzetten van kinderen is een moreel dilemma. Reageren wij met compassie, of zijn deze kinderen het kind van de rekening?

Het Apostolisch Genootschap roept op met compassie te reageren en heeft ook een oplossing.

Lees het artikel van George Gelauff »

 


Wij geloven in gelijkwaardigheid (2)

Geplaatst op 10 januari 2019

Opinieartikel over Nashville-verklaring door George Gelauff

George Gelauff, programmaleider Maatschappelijke Betrokkenheid bij Apostolisch Genootschap:

“De Nashville-verklaring heeft mensen gekwetst en beïnvloedt de beeldvorming over religie. Kerken zoeken vaak juist naar wegen om aan te sluiten bij de maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Geen eenvoudige opgave, wel een die ingevuld moet worden als deel van een mensheid waar we allemaal onderdeel van zijn, Nashville-ondertekenaar én LBTHI’er.”

Lees het artikel »