Actueel

‘Vrede vraagt zoveel meer lef dan oorlog’

Geplaatst op 28 augustus 2021

September is de internationale vredesmaand. We interviewden PAX-directeur Anna Timmerman over wat ons te doen staat, als we een samenleving willen waarin niemand wordt buitengesloten.

Te lezen NieuwWij.nl »


Zichtbaar bewegen: op weg naar nieuw besturen en organiseren

Geplaatst op 2 juli 2021

Eind juni deelde het bestuur met de leden en sympathisanten van het genootschap dat we de komende maanden een nieuw besturings- en organisatiemodel zoeken. Een organisatievorm die recht doet aan de veranderende tijd waarin autonomie en eigenaarschap van deelnemers voorop staan en toekomstbestendigheid van ons gedachtegoed. Zodat er altijd plaatsen zijn waar mensen elkaar op basis van religieus-humanistische waarden inspireren tot liefdevol leven.

Lees verder »


Terugkeershock

Geplaatst op 21 juni 2021

Onlangs las ik een boek van Jitske Kramer die de coronaperiode vergeleek met een cultuurshock. Een fenomeen dat veel mensen meemaken als ze bijvoorbeeld naar een ander land emigreren en oude zekerheden en gewoonten wegvallen.

Lees de column van Marten van der Wal »


Ik wil als Gerrit zijn

Geplaatst op 3 maart 2021

Op zaterdag 13 februari 2021 leerde ik een bijzonder mens kennen. Iemand die ik nog nooit heb gesproken of gezien en misschien zelfs al heel lang niet meer onder ons is: Gerrit Verstraelen uit Grouw.

Lees de column van Marten van der Wal »


Boek Hans Alma genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021

Het verlangen naar zinhet boek van Hans Alma is samen met vijf andere boeken genomineerd voor het Beste Spirituele Boek 2021. Welk boek wint, bepaal mede jij! Tot en met zondag 31 januari kun je je stem uitbrengen

Lees verder en stem »


Ik geloof

Geplaatst op 5 januari 2021

Het nieuwe jaar is net begonnen en ligt als een onbeschreven blad voor ons. Deze witte bladzijde is gelijk aan alle vorigen. Het voorgaande jaar heeft mij geleerd dat het leven vaak zijn eigen soevereine weg gaat. En tegelijkertijd…wat er vanaf nu op wordt geschreven, hebben we voor een belangrijk deel ook zelf in de hand.

Lees de column van Marten van der Wal »


Monique van Strien bij KRO-NCRV De verwondering

Geplaatst op 7 december 2020

Monique van Strien, landelijk voorganger bij het Apostolisch Genootschap, was zondag 6 december te gast in De verwondering.

Lees verder en bekijk »


Frederique Demeijer promoveert op apostolisch-zijn

Geplaatst op 4 december 2020

Op woensdag 16 december 11:45 uur hoopt Frederique Demeijer te promoveren aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift: Over apostolisch-zijn gesproken … Zes generaties lidmaten over de rol van het Apostolisch Genootschap in hun leven.

Lees verder »


Extern meldpunt Apostolisch Genootschap

Geplaatst op 1 december 2020

Vanaf 1 december 2020 is er een extern meldpunt voor (voormalige) leden met negatieve ervaringen. Iedereen die miskenning, beknelling of emotionele pijn ervaren heeft door de met name voor de eeuwwisseling heersende organisatiecultuur en/of daaruit voortvloeiend handelen van geestelijk verzorgers binnen het Apostolisch Genootschap, kan zich melden via de website meldpuntapgen.nl. Afhankelijk van de aard van een melding, bieden externe medewerkers en adviescommissie een gesprek, de inzet van professionele ondersteuning of andere vormen van hulp.

Lees verder »


Jaarboek prikkelt iedere dag tot liefdevol leven

Geplaatst op 13 november 2020

Vanaf 17 november ligt het boek ‘Leven in liefde’ in de boekhandel: een jaarboek met voor iedere dag een inspirerende, overdenkende of zingevende tekst gebaseerd op verwondering voor het leven, verbondenheid en verantwoordelijkheid.

Lees verder »


Tel je zegeningen

Geplaatst op 14 september 2020

Deze keer een column voor mezelf. Of eigenlijk een column van Diggy Dex en Stef Bos aan mij. Ik hoorde dit ‘gebed’ in het programma ‘De beste zangers’ en het laat me niet meer los. 

Lees de column van Marten van der Wal »


Liefde en geloof - lezing door Truus Bouman-Komen

Geplaatst op 30 maart 2020

In april van dit jaar verscheen het boek 'Tweeduizend jaar apostolische veelkleurigheid, zoektochten van bevlogen mensen' door Truus Bouman-Komen. Dit najaar stond een presentatie van het boek gepland. Nu het er niet naar uitziet dat deze presentatie fysiek kan plaatsvinden, is deze online te bekijken.

Lees de artikel en bekijk de video »


'Ik heb echt zin in deze functie'

Geplaatst op 12 juni 2020

Eerder zwaaide ze de scepter over de Universiteit voor Humanistiek: prof. dr. Hans Alma. Sinds april is ze in dienst van het Apostolisch Genootschap als bijzonder hoogleraar Religieus Humanisme en Compassie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wat gaat ze doen?

Lees het interview »


#Blacklivesmatter

Er wordt wel gezegd dat er in het heelal meer sterren en planeten zijn dan zandkorrels op aarde. Als je de geschiedenis van ons heelal vergelijkt met een encyclopedie van 24 delen, verschijnt de Neanderthaler op de voorlaatste regel van de laatste pagina van deel 24, en begon onze jaartelling op de twee na laatste letter. En ergens tussen die onnoemelijk ontelbare sterren en planeten ligt dus onze piepkleine aarde waarop wij wonen. Of beter: waar wij te gast zijn.

Lees de column van Marten van der Wal »


Terugkijken in de tijd

De cultuur van het Apostolisch Genootschap ontwikkelt zich voortdurend. Een cultuur die nu zeer vrijzinnig en toegankelijk is, maar die ook andere periodes heeft gekend. Periodes waarop (oud-)leden mogelijk met gemengde of negatieve gevoelens terugkijken.

Lees hoe het genootschap hiermee omgaat »


“Meer dan ooit leren we dat ‘wij’ het ‘nieuwe ik’ is”

Geplaatst op 6 mei 2020

Bert Wiegman (63) is bestuursvoorzitter (‘apostel’) van het Apostolisch Genootschap en eindverantwoordelijke voor de geestelijke verzorging. Het Apostolisch Genootschap is met veertienduizend leden en sympathisanten en 69 plaatselijke gemeenschappen in Nederland een redelijk grote, vrijzinnige, religieuze organisatie. “God is het woord dat ik gebruik om uitdrukking te geven aan een niet te bevatten mysterie, dat me met ontzag vervult.”

Lees het interview op NieuwWij.nl »


Hoe gaat het?

Geplaatst op 1 september 2020

Hoe gaat het met je? “Goed hoor, ik ben gezond en dat is het belangrijkste”, is vaak mijn antwoord in deze coronacrisis. En dat is natuurlijk ook zo. Dat weet ik. Maar eerlijk zeggen hoe ik me voel? Dat verschilt ook zo ongelofelijk vaak. Soms zelfs per minuut. Herken je dat?

Lees het bericht »


Terugkijken in de tijd

Geplaatst op 3 april 2020

De cultuur van het Apostolisch Genootschap ontwikkelt zich voortdurend. Een cultuur die nu zeer vrijzinnig en toegankelijk is, maar die ook andere periodes heeft gekend. Periodes waarop (oud-)leden mogelijk met gemengde of negatieve gevoelens terugkijken.

Lees het bericht »


Hans Alma hoogleraar bij Apostolisch Genootschap 

Geplaatst op 1 april 2020

Amsterdam – Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit heeft met ingang van 1 april 2020 prof. dr. Hans Alma benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Religieus Humanisme en Compassie aan de Faculteit Religie en Theologie (FRT). Deze leerstoel is ingesteld op verzoek van het Apostolisch Genootschap en biedt de mogelijkheid de religieus-humanistische traditie beter te bestuderen, wetenschappelijk te publiceren en docenten en studenten kennis te laten maken met het gedachtegoed van het genootschap.

Lees het bericht »


Nieuwe corona-isolatiepost

Geplaatst op 31 maart 2020

Het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Conservatoriumlaan in Tilburg is vanaf 30 maart in gebruik genomen voor onderzoek van patiënten met coronaverschijnselen.  

Lees het bericht »


Samen in vertrouwen

Geplaatst op 30 maart 2020

Het Apostolisch Genootschap doet mee aan het initiatief ‘Samen in vertrouwen’. Een gezamenlijke oproep van religieuze en levensbeschouwelijke organisaties om niet te focussen op verschillen maar op wat verbindt.

Lees het bericht »


Er was eens ...

Geplaatst op 25 februari 2020

Het is vandaag Vertel een sprookje-dag. Ken je dit sprookje al?

Op een dag die nog komen gaat, op 6 april 2020 om precies te zijn, gebeurt er in een stadje aan de rand van de Veluwe iets heel bijzonders. Een inwoner wil iets leuks doen voor mensen uit zijn stad. Hij had gemerkt dat er best veel mensen waren die zich van alles moesten ontzeggen. Door gebrek aan geld of doordat ze niemand hebben om iets mee samen te doen. Speciaal voor die mensen organiseert hij een gratis geluksdiner.

Lees de column van Marten van der Wal »


Dood zijn duurt zo lang

Geplaatst op 5 februari 2020

Enige weken geleden overleed Aart Staartjes. Een held uit mijn jonge jaren, 'mijn' meneer Aart. In die week gaf DWDD een eerbetoon aan deze bijzondere man. Wat mij erg raakte was de ode van zijn goede vriend, Bert Plagman. Bij mij beter bekend als Tommie. Hij zong, speciaal voor zijn dierbare vriend, het lied Dood zijn duur zo lang. Ik heb het Tommie de afgelopen weken wel honderd keer in mijn gedachten horen zingen. Elke keer weer krijg ik kippenvel. Waarom raakt dit lied me zo?

Lees de column van Marten van der Wal »


Voedselbank verrast met 135 LED-lampen

Geplaatst op 5 februari 2020

Onder het motto 'Duurzaam licht voor onze medemens' schonk het Apostolische Genootschap uit Hengelo en Delden op 31 januari 135 LED-lampen aan de voedselbank Midden-Twente. 

Lees hier het bericht »


Verbinden ondanks culturele verschillen

Geplaatst op 21 januari 2020

Donderdag 16 januari genoten ouderen van het Apostolisch Genootschap van een lunch die werd aangeboden door de internationale vrouwengroep Wereldparels. De lunch beoogde culturen te verbinden en werd mede aangeboden uit dank dat de Wereldparels wekelijks kosteloos kunnen samen komen in het pand van het Apostolisch Genootschap 

Lees hier het bericht »


Gelukkig Nieuwjaar

Geplaatst op 8 januari 2020

Ik wens je een gelukkig nieuwjaar! Een uitspraak die we in deze dagen veel horen en naar elkaar uitspreken. Ik heb het in mijn leven vast vele honderden keren gezegd. Maar wat is een gelukkig nieuwjaar?

Lees de column van Marten van der Wal »

 


Kijk maar af!

Geplaatst op 20 november 2019

Als vader vraag ik me vaak af welke waarden ik mijn kinderen wil meegeven. Hoe zorg ik ervoor dat ze zelfbewust in het leven staan en hoe worden ze de mooiste versie van zichzelf? Kan ik daarvoor zorgen? En hoe dan?

Lees de column van Marten van der Wal »

 


Natuur, licht, schaduw en kleur

Schilderijen en aquarellen door Athonia Posthuma-van de Water

Geplaatst op 5 november 2019

De natuur, daar begint het mee. Athonia haalt er haar leven lang al inspiratie uit, van de schoonheid van het landschap en de bossen tot het eigen karakter van individuele dieren of planten. Achttien van haar werken zijn tot en met 1 maart 2020 te bekijken in villa Berg en Dal. 

Openingstijden: di-do van 9.00 tot 16.00 uur
Voor groepen op afspraak, neem contact op met Berg en Dal.

 


Waar ben ik vóór?

Geplaatst op 4 oktober 2019

In een tijd van toenemende polarisatie komen er vaak beelden voorbij waarin mensen duidelijk maken waar ze tégen zijn. Burgers die tégen het beleid van de overheid in opstand komen, werknemers die tégen de keuzes van de werkgever zijn en ik merk het zelfs thuis; kinderen die tégen de gemaakte keuzes van ouders over het eten zijn.

Benoemen waar ik tégen ben gaat me doorgaans makkelijk af, maar waar ben ik eigenlijk vóór?

Lees de column van Marten van der Wal »

 


Radio-interview

Geplaatst op 3 oktober 2019

Radio Apeldoorn nam een interview af over ‘Zelfbewust samenleven’. Emiel Pijl ging graag in op de vragen.