Het verhaal van Floor

Floor: “Als iedereen een bijdrage levert, komt vrede echt een stapje dichterbij”

Vredesweek

“‘Moet dat nou, zo’n Vredesweek?’ hoor ik de laatste tijd weleens. Ja, dat moet! Ik vind het belangrijk om aan vrede te werken en dan is het juist mooi dat er een week is waarin de aandacht er extra op gevestigd wordt.”

“De gemeenschap Amsterdam-Watergraafsmeer van het Apostolisch Genootschap is een Ambassade van Vrede. We organiseren een vredesconcert, een filmavond en een speciale editie van het zingesprek. Het thema: ‘Vrede verbindt over grenzen’ spreekt me aan. Je kunt het op allerlei manieren interpreteren. Ik vind het mooi dat het je uitdaagt om uit je comfortzone, over je grenzen te stappen. Dat kan een grens zijn in letterlijk zin, maar ook een persoonlijke drempel.

 

“Je moet ook rekening houden met de grenzen van een ander”

We wilden dit jaar ook graag een vredesviering organiseren met andere geloofsgemeenschappen. Maar die waren wat terughoudend omdat ze ons nog niet zo goed kennen. Ze gaven aan dat ze eerst een jaar samen willen werken aan andere projecten, en het jaar dan af te sluiten met een gemeenschappelijke vredesviering. Mooi toch! En zo zie je maar dat je soms wel over je eigen grens wilt stappen, maar dat je ook rekening moet houden met de grenzen van een ander.

Wereldvrede?
Vrede klinkt misschien als ver van mijn bed, maar het gaat mij om de praktische invulling ervan in mijn dagelijks leven. Om hoe ik met andere mensen omga. En als iedereen een bijdrage levert komt vrede in de wereld echt een stapje dichterbij. Al denk ik wel dat een wereld waarin we allemaal in vrede leven niet heel realistisch is. Waar mensen samenleven kunnen altijd conflicten ontstaan. Dan gaan er dingen goed en minder goed.

Maar ik geloof echt dat elke bijdrage voor vrede meehelpt aan een betere wereld. Die slogan van PAX: Iedereen kan iets voor vrede doen, daar ben ik stellig van overtuigd. Iets kan misgaan, maar het kan altijd weer worden opgelost.

Activiteiten
Wil je nu, deze Vredesweek, iets doen? Dan raad ik je vooral aan om op de site van de Vredesweek te kijken. Er worden overal in Nederland zoveel mooie activiteiten georganiseerd. Dus stap eens over je eigen grens heen, doe mee aan een activiteit bij jou in de buurt en breng vrede een stapje dichterbij.”

Doe mee

Bekijk de Vredesweek-activiteiten van het Apostolisch Genootschap. Of kijk op de Agenda van PAX.

 

Tekst: Margot de Bruin
Fotografie: Pieter Eikeboom