Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

‘Hij is namelijk méér dan alleen zijn gender: hij is mens’

Anne van der Hooft (21) uit de gemeenschap Rotterdam-Zuid heeft afgelopen zomer een zelfgeschreven boek gepubliceerd. Het gaat over historisch figuur Jan van Ant, een man in een vrouwenlichaam. Anne vertelt zijn verhaal omdat het nodig is.

Anne met boek.jpg

“Ik las ergens iets over Jan van Ant en zijn verhaal boeide me meteen. Hij weet namelijk het beste te maken van zijn bepaald niet ideale situatie. Het levensverhaal van Jan, in de achttiende eeuw geboren als Maria van Antwerpen, vond ik eentje om te vertellen. Dat ik verder weinig kon vinden over zijn leven, maakte me alleen maar nieuwsgieriger. Dus ik dacht: als er nog geen boek over hem is, schrijf ik het zelf wel.”

Een handleiding voor je fantasie
“Al voordat ik aan mijn studie Illustrated & Animated Storytelling begon, schreef ik. Vaak spelen verhalen zich als een soort film in mijn hoofd af, en dan is schrijven de beste manier om het eruit te krijgen. Mijn beschrijving is dan de ‘handleiding’, waarmee de fantasie van de lezer de rest invult. Tot nu toe schreef ik vooral korte verhalen, bijvoorbeeld alternatieve eindes aan bestaande series of films. Dit boek is mijn eerste verhaal dat op een bestaand persoon is gebaseerd. Ik heb uit online artikelen, een boek uit de achttiende eeuw en een document van de rechtbank van Breda informatie bij elkaar gesprokkeld over Jan.”

Toevallig transgender
“Jan van Ant was een soldaat uit de achttiende eeuw die al voor zijn dertiende zijn ouders verloor. Hij is twee keer getrouwd en heeft drie keer in het leger gediend. Daarnaast is hij toevallig transgender: een man geboren in een vrouwenlichaam. Dat laatste is wel onderdeel van zijn verhaal, maar niet de focus van mijn boek. Hij is namelijk méér dan alleen zijn gender; hij is mens.”

Inlezen is inleven
“Ik vind mensen interessant, want iedereen heeft een verhaal. Door die verhalen te vertellen kan je het perspectief begrijpen van een ander. Onbegrip is vaak de oorzaak van problemen. Door je in elkaars verhalen in te leven kunnen we veel problemen voorkomen. Als je te weten komt hoe iemand zich voelt, en waarom diegene doet wat hij doet, vind je die persoon al snel niet meer raar.”

Ongeziene groepen
“De LGBTQ+ beweging lijkt misschien recent pas relevant te zijn geworden, maar het verhaal van Jan van Ant bewijst dat het ook drie eeuwen terug al bekend was. Als zijn situatie bijzonder was geweest, was er namelijk wel meer over hem geschreven in die tijd. Toch is de ‘standaard’ in veel media nog steeds dat personages hetero en cisgender zijn. Cisgender is de term voor iemand die zich identificeert met het geslacht dat bij de geboorte geregistreerd is. Ik vind het belangrijk dat ook andere groepen zich gezien voelen. Ik zou graag een keer een kinderfilm zien waarin bijvoorbeeld twee prinsessen een relatie hebben. In mijn verhalen zijn er vrijwel altijd LGBTQ+ personages in te vinden. Dat doe ik niet eens bewust! Het is gewoon een onderwerp dat voor mij persoonlijk veel betekent. En op deze creatieve manier kan ik anderen erover informeren.”

Tekst: Florian René Blom
Foto: Privébezit