Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

‘We worden overal enthousiast ontvangen’

Onder de naam Sterkens on Tour trekken de neven Auke (51, links op de foto) en Stefan Sterken (46) er met hun camera op uit om verrassingsbezoekjes af te leggen bij leden van hun gemeenschap Emmen.

Auke en Stefan 1200px.jpg

Stefan: “We zochten naar alternatieve mogelijkheden om de verbinding in de gemeenschap te versterken. Het idee ontstond om spontane voordeurbezoekjes te gaan afleggen.”
Auke: “Wij hadden allebei behoefte om de broeders en zusters weer te zien. Je moet eerst wel een drempel in jezelf overwinnen om zomaar bij mensen aan te bellen. En tijd vrijmaken in je agenda.”
Stefan: “Om de ontmoetingen met de gemeenschap te delen, wilden we er filmpjes van maken. Dat moest natuurlijk coronaproof. Dus knutselde ik van een oude gordijnroede, een telefoonhouder en een microfoon een filmstok in elkaar. Toen konden we op pad.”
Auke: “We zoeken per keer adressen uit die bij elkaar in de buurt liggen. Zo kunnen we op een avond drie bezoekjes afleggen. In het najaar deden we dat met de via het Dienstencentrum geleende tuktuk, voor extra effect. We worden overal enthousiast ontvangen. Vaak worden we ook binnen gevraagd, al is dat niet de opzet. Iedereen wil graag zijn verhaal kwijt. Je leert andere, onbekende kanten van mensen kennen, zoals een broeder die trots zijn bonsaibomen laat zien en piano speelt.”
Stefan: “Er ontstaan allerlei gesprekjes. De een is happy en wil graag iets positiefs delen. Een ander heeft behoefte om zijn zorgen te uiten. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan: dan gaat de camera uit. Het achteraf monteren van de opnames tot aantrekkelijke filmpjes is een kunst op zich. Maar het gaat steeds beter.”
Auke: “We krijgen heel positieve reacties uit de gemeenschap. ‘Mooi dat jullie dit doen’ en ‘Goed om zo elkaar weer even te zien.’ En het is eigenlijk zo eenvoudig. Het heeft geen zin om te wachten tot je bediend wordt. Je moet zelf in beweging komen en ervoor gaan.”

Aan de slag

  • Ga met z’n tweeën op pad, zodat de een met de camera-stok het gesprek kan voeren en de ander van een afstandje kan filmen. Mix deze opnames in de montage.
  • Kies voor twee of drie adressen die bij elkaar in de buurt liggen op een avond. Zo verliest u geen tijd aan reizen.
  • Vraag toestemming voor het filmen en om de film te vertonen aan de gemeenschap.
  • Blijf de coronamaatregelen in acht nemen. Houd afstand, gebruik een filmstok en draag een mondkapje, zeker als u binnen wordt gevraagd.
  • Zoek meer vrijwilligers. De samenwerking maakt het extra leuk en u bereikt in korte tijd meer mensen.
  • Vraag of iemand uit de gemeenschap de films wil monteren, of dit wil leren. Stefan monteert met iMovie op de iPhone of Shortcut op de laptop (gratis te downloaden via shotcut.org).
  • Zoek passende muziek om onder de beelden te zetten, dit maakt de film nog leuker.

 

Dit heb je nodig

  1. Daglicht!
  2. Een stok van 1,5 meter. Een oude bezemsteel of gordijnroede volstaat ook.
  3. Twee mobiele telefoons met camera.
  4. Een losse microfoon die aan de telefoon bevestigd kan worden.
  5. Een hulpmiddel waarmee een telefoon op de stok bevestigd kan worden.
  6. Eventueel: een lamp, om bij te lichten. Punt 5 en 6 zijn te koop bij (web)shops voor elektronica.

Tekst Erna van der Goot
Fotografie Lizet Beek