'Ik heb ontdekt hoeveel saamhorigheid er is'

Willem van Wetten (74) is bestuurslid van Stichting Present in Purmerend. Binnenkort start hij vanuit zijn gemeenschap Purmerend met Sociaal Tuinieren in zijn woonplaats.

Willem van Wetten - 1200 px.jpg

“Zelf heb ik mijn leven lang veel kansen gehad en ik ben gezegend met een goede gezondheid. Ik gun andere mensen ook kansen, daarom ben ik betrokken bij Stichting Present en Sociaal Tuinieren. Veel mensen kunnen niet zelf voor hun tuin zorgen: niet alleen ouderen, ook mensen die klappen hebben gekregen van het leven. Of die kampen met lichamelijke of mentale beperkingen.
Sociaal tuinieren is ook aandacht geven en eenzaamheid doorbreken. Met zo’n zes à zeven vrijwilligers knappen we in één dag de tuin op en maken er een feestje van. De bewoner wordt er volledig bij betrokken en de vrijwilligers worden verwend met een lunch en versnaperingen. Iedereen uit de buurt is welkom in de ontmoetingstent, voor een praatje en een kop koffie. Ons doel is om de tuin ook in de toekomst te onderhouden. Als het lukt om hiervoor vrijwilligers uit de omgeving te vinden, creëren we blijvende onderlinge verbondenheid.
Dankzij dit vrijwilligerswerk heb ik ontdekt hoeveel saamhorigheid er in de samenleving is. Maatschappelijke organisaties, maar ook veel ondernemers, doen graag iets voor een ander. Ook vrijwilligers uit de gemeenschap Purmerend zijn erbij betrokken. Dan helpt het als de voorganger en de geestelijk verzorgers er aandacht aan besteden tijdens erediensten, dat maakt de mensen enthousiast.
Het is geweldig om te zien wat zo’n tuinproject teweeg brengt. De bewoner is vaak erg blij en dankbaar. Dat is ‘werken aan een menswaardige wereld’ in de praktijk. Daar wordt de samenleving mooier van.”

 

Aan de slag met een tuin-project
Willem weet hoe

Sociaal Tuinieren in 6 stappen
1
Onderzoek of een lokale afdeling van Stichting Present actief is met Sociaal Tuinieren en meldt u aan. Inmiddels zijn er naast Purmerend en Amsterdam plannen bij Present-vestigingen in Noordwest Friesland, Groningen, Doetinchem, Bronckhorst, Winterswijk, Ridderkerk, Barendrecht, Alkmaar, Haarlem, Bollenstreek, Utrecht, Houten en Terneuzen.
2 Is er geen Sociaal Tuinieren-project in uw woonplaats? Misschien kunt u er dan een oprichten. Breng uw enthousiasme over naar medewerkers van de plaatselijke vestiging van Stichting Present (de stichting is in 75 plaatsen vertegenwoordigd). Samen kunt u zich verdiepen in de landelijke ondersteuning die er is en plaatselijk sponsors zoeken, vrijwilligers werven, expertise opbouwen in tuinonderhoud en werkdagen organiseren.
3 Gaat uw lokale Stichting Present de uitdaging aan en start er na de nodige voorbereidingen een project? Dan zal een woningcorporatie of maatschappelijke organisatie een bewoner aanmelden als gegadigde.
4 De coördinator van Stichting Present gaat op bezoek bij deze bewoner en onderzoekt wat de wensen zijn.
5 Samen met een tuinarchitect wordt een plan gemaakt, waarbij ook vergroening wordt gestimuleerd. Een geheel betegelde tuin is niet goed voor de waterafvoer en kan ’s zomers erg warm worden.
6 Ga op zoek naar vrijwilligers. In de eigen gemeenschap of via maatschappelijke organisaties, zoals welzijnsorganisaties of vrijwilligersbanken. In veel gemeentes zijn er ook bedrijven die maatschappelijk betrokken willen ondernemen. In Purmerend bood een bedrijf in geluidsapparatuur spontaan een team medewerkers aan als vrijwilligers. De coördinator van Stichting Present matcht de bewoner uiteindelijk met een vrijwilligersteam.

Handige websites
stichtingpresent.nl
sociaaltuinieren.nl
oranjefonds.nl

Partner
Het Apostolisch Genootschap is partner in het project Sociaal Tuinieren. Het ondersteunt financieel de landelijke uitbouw van het project en de professionalisering van de communicatie.

Contact
Meer weten? Stuur een e-mail naar info@sociaaltuinieren.nl.