‘Ik stelde mezelf de vraag: wat maakt mij nou écht blij?’

Yolanda Verheul-Posthuma (67) uit Haarlemmermeer combineert haar passie voor schilderen met haar liefde voor mensen en haar wens om voor een ander van betekenis te zijn. Ze verkoopt haar schilderijen en doneert alle opbrengsten aan WereldWijd voor Kinderen.

Yolanda2 1200px.jpg

“Als kind droomde ik eigenlijk van een creatief beroep, ik wilde het liefst naar de kunstacademie. Alleen de geur van verf maakte me al blij. Maar in die tijd werd die keuze niet aangemoedigd, dus heb ik het schilderen als hobby gehouden. Daarnaast werkte ik al sinds ik negentien ben in de verpleging, en de afgelopen twintig jaar bij de spoedeisende hulp. Van mijn keuze om de gezondheidszorg in te gaan heb ik nooit spijt gehad, want ik houd gewoon van mensen. Die liefde komt ook tot uiting in mijn schilderijen, omdat ik graag portretten maak.”

Doen wat je blij maakt
Yolanda: “Toen mijn pensioen naderde, wist ik al snel dat ik niet stil wilde gaan zitten. Ik stelde mezelf de vraag wat mij nou écht blij maakt, een vraag waarop iedereen een eigen antwoord moet vinden. Voor mij is het om iets voor anderen te kunnen betekenen. Tegelijkertijd merkte ik dat er belangstelling was voor de schilderijen die ik als hobby maakte. Toen ontstond het plan om te verkopen wat ik schilder, en met de opbrengst iets goeds te doen. Zo combineer ik mijn passie met iets zinvols.”

WereldWijd voor Kinderen
Yolanda: “Mijn eigen kinderen, en ook kleinkinderen, hebben het goed. Maar dit geldt voor heel veel kinderen op de wereld niet, terwijl dat anders zou kunnen. Herman van Veen heeft het zo mooi gezegd in een lied: ‘Er is genoeg voor iedereen, maar neem niet meer dan nodig is!’ Daarom heb ik besloten om het geld te doneren aan WWvK, een betrouwbare stichting waar ik al lange tijd donateur van ben.“

Yolanda5 1200px.jpg

Schilderijen op verzoek
Yolanda: “Een expositie vorig jaar bracht ongeveer achthonderd euro op. Soms maak ik op verzoek schilderijen, die leveren wel honderd tot tweehonderd euro per stuk op. Daarnaast verkoop ik via mijn website ook nog kaarten voor twee euro per stuk, van die opbrengst gaat de helft naar WWvK. Ik hoop dat meer mensen de inspiratie vinden om met hun passie iets zinvols te doen, want mij geeft het een gevoel van voldoening, blijheid en dankbaarheid.”

Benieuwd naar het werk van Yolanda?  
Kijk op schilderenvoorkinderen.nl 

Tekst: Florian René Blom
Fotografie: Eigen Collectie