‘De bijen geven ons niet alleen honing’

Kees Schreuders (71) uit de gemeenschap Haarlem helpt imker Ugur Topcinar (51) met twee bijenkasten bij het gebouw. De bijen geven veel meer dan honing.

Kees: “Als je bijen houdt moet je inspelen op de wind, de temperatuur en het seizoen. De kasten staan met hun opening naar het water, zodat er vijf meter uitvliegruimte is voor de bijen. Als het meezit, kunnen we twee keer per jaar honing oogsten, in ruil voor suikerwater.”
Ugur: “Veel mensen denken dat bijen snel prikken, maar dat is niet zo. Als je rustig blijft, doen ze niks. Eigenlijk houden ze je een spiegel voor: als jij hen respecteert, respecteren ze jou ook.”
Kees: “De mensen die rond het gebouw wonen, houden de kasten goed in de gaten. Als er iets niet lijkt te kloppen, bellen ze. Ze voelen zich betrokken bij het welzijn van de bijen.”
Ugur: “Ik had in Turkije een heel ander vak, maar de natuur was mijn hobby. In Haarlem heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt, als hovenier. Toen ik hoorde dat veel bijen uitsterven, besloot ik imker te worden. Ik wist van tevoren niet hoe verslavend dat zou zijn.”
Kees: “Ik was vroeger strategisch verkeersonderzoeker, van Ugur heb ik de zorg en liefde voor de natuur geleerd. We zijn weleens samen op een school geweest om te vertellen over imkeren. We deelden crackers met honing uit en de kinderen mochten een imkermasker opzetten. Ze hebben het er nog over.”
Ugur: “De bijen geven ons niet alleen honing. Ik werk ook met mensen uit de reclassering, aan wie ik leer hoe je kunt zorgen voor de natuur en voor anderen. Nog specialer is het wanneer je het leven van iemand die ernstig ziek is kunt verlichten met honing. Ik ben zelf moslim, en heb nu bijenkasten bij het Apostolisch Genootschap, maar ook bij een joodse begraafplaats. Het imkeren verbindt, over geloven heen.”

Kees Schreurders & Ugur - bijen.png

Tekst Floran René Blom
Fotografie Lizet Beek