'We wilden nog meer dingen maken waar anderen wat aan hebben'
Dat breien en praten tegelijk kan én tot mooie dingen kan leiden, bewijzen Marianne van Kessel (77) en Janny Feringa (71) met de handwerkgroep van de gemeenschap Groningen. Ze maken knuffels en kleding voor stichting Zending over Grenzen.
Handwerkzaak
Marianne: “Mijn moeder had een handwerkzaak, niet verrassend dus dat ik het leuk vind om te handwerken. Janny deed een opleiding voor coupeuse en naaldkunst. In de gemeenschap is er al een lange tijd een handwerkgroep, en sinds een paar jaar leid ik die.”
Janny: “Het is een erg gezellige tijdsbesteding. We komen anderhalf uur per week samen en we praten terwijl we breien. We zijn op het moment met acht vrouwen, maar we doen geregeld een oproep voor nieuwe liefhebbers. Mannen zijn ook welkom.”
Zending over grenzen
Janny: “Eerst was de handwerkgroep alleen bezig met het maken van kleding en kerstgeschenken. Zo’n zeven jaar geleden besloten we dat we nog meer dingen wilden maken waar anderen iets aan hebben. Een zuster kwam toen met de stichting Zending over Grenzen.”
Dekens en knuffels
Marianne: “Dit is een christelijke organisatie die in het begin zorgde voor de verspreiding van bijbels in Oost-Europa. Inmiddels sturen ze veel meer dingen, zoals kleding, voedsel en schoolpakketten. Met onze handwerkgroep breien en haken we onder andere dekens, sjaals, mutsen, sokken en knuffels. Met de laatste zending gingen er acht dozen van ons mee naar de contactpersoon in Oost-Europa.”
Voldoening
Janny: “De coördinator van ZoG is een keer bij ons geweest. Met een presentatie liet ze zien wat er gebeurt met de dingen die wij maken. Het geeft veel voldoening om op deze manier iets te doen voor een ander.”
Expositie
Marianne: “Sinds we op de Facebookpagina van ZoG hebben gestaan, krijgen we veel aandacht. Mensen laten weten hoe mooi ze ons handwerk vinden, en we hebben contact met andere breiclubs. Ook van de gemeenschap krijgen we veel waardering. Zo hebben we een keer een expositie gehouden, zodat men een indruk kon krijgen van de ‘kunstwerken’ die we maken. Onze laatste zending vulde een complete bijzaal van het gebouw.”
Bijna blind breien
Marianne: “De handwerkgroep is een waardevol moment voor degenen die meedoen. Nieuwe deelnemers aan onze groep zijn snel enthousiast en voelen zich thuis. We hebben zelfs een tijdje een handwerkster gehad met een visuele beperking. Ze wilde zo graag bijdragen dat ze ondanks haar handicap aansloot. Met onze hulp lukte het haar alsnog om mooie lapjes te breien, waar later een deken van werd gemaakt.”
"Janny"
Tekst: Florian René Blom
Fotografie: Prive bezit