‘We ervaren een stille trots’

De apostolische gemeenschap Delft wilde iets voor de wijk kunnen betekenen. Wijkagent Remy Hartog (39) zocht een plek voor zijn wijkpost. Coördinator beheer Adrie Zeer (57) en Remy (helaas verhinderd voor de foto) over de unieke samenwerking.

Adrie Zeer wijkagent Delft2 - Lizet Beek.jpg

Adrie: “In Delft zorgt het samenwerkingsverband Delft voor Elkaar voor samenwerking tussen bewoners en basis-welzijnsorganisaties. Ook de politie is daarbij betrokken en een werkgroep van onze gemeenschap. Toen wij vorig jaar hoorden dat er behoefte was aan een betaalbare locatie voor een wijkpost, boden we de 1dr8 aan. Dit is een losstaand pand naast ons gebouw, dat makkelijk te verhuren is. Na overleg met ons Dienstencentrum werd besloten om een huurcontract op te maken ‘om niet’.”
Remy: “In de Kuyperwijk staan veel sociale huurwoningen. Er is een grote variatie aan opleidingsniveaus en nationaliteiten, wat soms tot onrust kan leiden. Mensen vinden het vaak eng om bij het politiebureau naar binnen te stappen als er overlast is. Zelfs bellen kan een drempel zijn. Deze plek, waar mensen op vaste tijden gewoon even kunnen binnenlopen, is veel laagdrempeliger.”
Adrie: “We hadden de 1dr8 al huiselijk ingericht, met een bank, platenspeler, een tafel en stoelen. Dit was precies wat Remy wilde, dus hoefde er nauwelijks iets veranderd te worden. Er is zelfs geen wifi nodig, want de politie zit op een eigen beveiligd netwerk. Het enige wat nodig was, waren extra sleutels.”
Remy: “Als ik aanwezig ben, hang ik een politievlag buiten. Iedereen ziet dan dat ze terechtkunnen met vragen of klachten. In het begin moest de buurt er nog aan wennen, maar nu staat er soms zelfs een ‘rij’ voor de deur. Last van buren of hangjongeren, auto’s die fout geparkeerd of lang ongebruikt staan – er komt van alles langs aan klachten. Het is prettig om mensen in de ogen te kunnen kijken. Dat persoonlijke aspect is waarom ik wijkagent ben geworden.”
Adrie: “Voor de gemeenschap voelt het goed om echt iets voor de wijk te betekenen. We ervaren een stille trots. In het begin was er de angst dat een wijkpost misschien juist criminaliteit zou aantrekken, maar dat is niet zo. Als corona voorbij is, zullen we waarschijnlijk nog meer in de wijk gaan doen. Dan zal onder andere Delft voor Elkaar ook zijn spreekuur in de 1dr8 gaan houden.”