‘Het gaat mij erom dat ze even een huppeltje krijgen’

Sophie Landzaat (66) uit de gemeenschap Harderwijk maakt al jaren attenties voor de plaatselijke jeugdverzorgers. Ook deze kerst doet ze dat.

“Meestal maak ik twee keer per jaar een attentie voor de mensen die met onze jeugd werken. Voor de zomervakantie en voor oud en nieuw. Dat is mijn manier om ze een hart onder de riem te steken.”

Sophie met attenties.jpg

Waardering hoort erbij
“Ik ben zelf altijd jeugdverzorger geweest en heb alle kringen wel gehad. Inmiddels ben ik al een tijdje plaatselijk coördinator. Ik weet hoeveel energie er gaat zitten in de jeugdverzorging. En ik kwam erachter dat het belangrijk is om waardering hiervoor te ervaren.”

Het beste uit de jongeren
“Wat jij toevoegt, is van waarde. Ik vind het veel waardering en respect waard dat jeugdverzorgers op hun manier hun plek invullen. Elke verzorger wil het beste uit de jongeren halen. Ze doen het op hun eigen manier en stoppen er tijd en energie in. Dan is het prettig als iemand zegt dat je goed bezig bent.”

Een huppeltje krijgen
“Ik besefte dat waardering ook op een andere manier kan worden getoond dan door het uit te spreken. Dus begon ik zo’n zeven jaar geleden met het maken van cadeautjes, alles van hergebruikt materiaal. Hierop zette ik een compliment. De meesten appen me na ontvangst: ‘Wat heb je dat leuk bedacht!’ Daar gaat het me niet om, maar is wel leuk. Het gaat mij erom dat ze van zo’n attentie even een huppeltje krijgen.”

kerstattenties.jpg

Niet naar de Aldi
“Ik ben creatief, dus maak ik het meestal zelf. Dan kan ik er meer van mezelf inleggen. En bij elk ding dat ik maak, denk ik aan hen. Ik kan ook naar de Aldi gaan voor een kleinigheidje, maar dat is niet mijn manier. Al denk ik soms: deze keer doe ik het niet. Maar uiteindelijk doe het toch. Ik doe gewoon wat ik leuk vind, en haal daar energie uit.”

 

 

 

Tekst: Florian René Blom
Foto: Privébezit