Eerdere activiteiten

« Terug naar de hoofdpagina van 4-Days

Op deze pagina vind je een terugblik op een aantal eerdere lezingen van 4-Days.

14 april 2024: Gertie Mooren over omgaan met verlies

Iedereen maakt van alles mee in zijn leven. Mooie en vrolijke gebeurtenissen maar ook teleurstellende en zeer verdrietige. De vraag is niet wát je meemaakt, maar hoe je hiermee omgaat.

Gertie Mooren geeft hulp bij rouw, verlies en trauma. Ze ontwikkelde de Lifeboat-methodiek die ze deze ochtend beeldend uitlegt. Iedereen moet zijn eigen bootje varend houden, maar wat is de invloed van mensen in je omgeving? Waarom vaart je bootje in een bepaalde richting? Hoe verander je van koers? Waarin ervaar je de steun van een ander of ben je zelf tot steun? En heb je al eens ervaren dat bootjes die samen varen, zich minder eenzaam voelen? Ook gaat Gertie in op vragen als: Wat is ‘normale’ rouw? Welke factoren spelen een rol wanneer je vastloopt in rouw? Wat kun je daaraan doen?

 


12 november 2023: Jill Eekhart over sport, passie en inspiratie

Jill Eekhart

Wat hebben sport en maatschappelijke betrokkenheid met elkaar gemeen? Wat doet passie met een mens?
Wat raakt je en wat verbindt jou met anderen? Waar haal je je inspiratie uit? Over dit soort vragen gaat
interviewer Irene Joosten in gesprek met Jill Eekhart (38, Amsterdam). Een gesprek over passie, persoonlijke
groei en verbinding aan de hand van persoonlijke ervaringen en maatschappelijke voorbeelden.

Jill is actief als (sport)bestuurder en werkt als zzp’er in het hoger onderwijs en bij sportorganisaties.
Sport is van jongs af aan haar grote passie en kreeg gaandeweg een steeds grotere rol in haar leven.
Ze groeide op in Driebergen en werd opgevoed met het gedachtegoed van het Apostolisch Genootschap.
In Amsterdam is zij actief lid van de gemeenschap Watergraafsmeer. En in de periode april 2018 - april 2023
was zij bestuurder bij het Apostolisch Genootschap. In haar werk in de sportwereld en voor het Apostolisch
Genootschap ziet Jill raakvlakken. Het genootschap biedt haar inspiratie en motivatie voor de dingen die zij doet.
Bovendien geeft het haar houvast om om te gaan met alles wat op haar pad komt


14 mei 2023: Verwachting: Het ontstaan van een nieuwe cultuur

Frits van Yperen

Waar komen de feesten, van Kerst tot en met Pinksteren vandaan? Wat is hun onderlinge samenhang? En hoe verhouden ze zich tot religieus-humanisme? Frits van Yperen vertelt erover.

Frits van Yperen vervult verschillende functies in het Apostolisch Genootschap en doet daar onder meer brononderzoek. Hij studeerde Gnostiek en Hermetica aan de Hogeschool Geesteswetenschappen Utrecht en heeft zich uitvoerig verdiept in oude culturen. Hij is nauw betrokken bij seminars van het Apostolisch Genootschap over religieus-humanisme en maakt deel uit van Quo Vadis, een gespreksgroep van filosofie-liefhebbers.


12 maart 2023: Het licht doorheen de bartsen

Guus Prevoo

Guus Prevoo is gepensioneerd pastoraal werker. Hij werkte voor de katholieke ontwikkelingsorganisaties Vastenactie en Cordaid. Sinds zijn jonge jaren is hij gefascineerd door de songs van de Canadese dichter en zanger Leonard Cohen. 

Leonard Cohen is bekend van liedjes zoals Anthem, Hallelujah, Suzanne en So long Marianne. In Cohens liedjes komen de contouren in zicht van een spiritualiteit die weet om te gaan met kwetsbaarheid en
gebrokenheid. Wanneer we in staat zijn gebrokenheid te aanvaarden, doemt iets op van de zinvolheid van het
leven. Want ‘overal zitten barsten in, daar komt juist het licht doorheen’.


22 januari 2023: Hermetische wijsheid: een boeiende universele en tijdloze traditie

Jacob Slavenburg

De oude Egyptische wijze Hermes Trismegistus zou de grondlegger zijn van de Hermetische Wijsheid. Opvallend is dat deze (goddelijke) wijsheid, die herleefde in de Renaissance, ook heden ten dage nog uiterst actueel is.

Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg is mede-vertaler van De Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands en eindredacteur van Het Grote boek der Apokriefen. Hij is auteur van een aantal boeken over het vroege christendom, de gnosis, hermetische wijsheid en geschiedenis van de esoterie. Zijn 75 filmcolleges (www.mysterien.nl) van het Oude Egypte tot Carl Gustav Jung worden veel bekeken.


13 november 2022: De kracht van het woord, gezien vanuit het perspectief van Tora en Talmoed

Jacob de Leeuwe

Rabbi Jacob de Leeuwe (1950) is arts en groot kenner van de Joodse traditie. Hij komt uit een oud rabbijnengeslacht en was voorganger van diverse Joodse gemeenten. Tegenwoordig woont hij in Israël.

Hij waagde zich aan een klus die nog nooit iemand eerder klaarde: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands.

Op 14 november komt Jacob naar Roermond om een lezing te geven. Het thema is 'De kracht van het woord, gezien vanuit het perspectief van Tora en Talmoed'.

Jacob de Leeuwe geeft voorbeelden uit zijn eigen leven van wanneer hij de kracht van het woord ervoer. Hij koppelt deze persoonlijke ervaringen aan de Tora- en Talmoedteksten.


11 september 2022: De Troost van de Natuur

Dick de Vos

Mensen hebben verschillende verhoudingen tegenover de natuur. Veel mensen ervaren haar als overweldigend en voelen zich een nietig deel van een groter geheel. Tegelijk ook zetten we de natuur naar hun hand en voelen we onze er boven verheven. De coronalockdowns zorgden voor een herwaardering voor de natuur, maar daardoor ook voor platgetreden paden in natuurgebieden. Is de natuur onmisbaar? Waarom is de natuur letterlijk heilzaam en hoe komt het dat we de natuur soms als troostrijk kunnen ervaren? Auteur en vogelgids Dick de Vos gaat in op deze en andere vragen en laat zien hoe ons beeld van de natuur door de eeuwen heen is veranderd.

Dick de Vos (1958) is schrijver van een aantal boeken over natuur. Meerdere hiervan zijn genomineerd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek, zoals Wat zingt Daar, de Veldgids Vogelzang en de Ode aan de Nachtegaal.

Van 1989 tot 1999 is Dick de Vos redacteur, waarvan hij een deel hoofdredacteur geweest van Ons Maandblad, de voorloper van De Stroom.

Verder: Na een studie Algemene Literatuurwetenschappen heeft hij gewerkt op verschillende functies in de communicatie als organisatieadviseur in het bedrijfsleven.


12 juni 2022: Magie van de stem

Alex Lammertsma

Soms hoor je een stem die je in vervoering brengt, die je aanraakt, die iets in je doet resoneren. Dan gebeurt er iets wonderlijks, iets magisch. Je gaat daarna anders weg dan je gekomen bent. Het liefst wil je natuurlijk ook zelf zo kunnen klinken en die schoonheid met eigen ogen zien.

Tijdens deze lezing op 12 juni 2022 ging Alex Lammertsma in op de vraag wat er nodig is om zo te kunnen klinken dat het je raakt maar ook hoe we klank zichtbaar kunnen maken. Het is niet alleen luisteren maar ook meedoen! De grootste uitdaging is kind te zijn, dat is durven spelen en nieuwsgierig zijn.


10 april 2022: Sociaal tuinieren

Nienke Verkerk

Hoe en waarom is sociaal tuinieren ontstaan? Wat is het precies? Wat is de betrokkenheid van Stichting Present Parkstad daarbij? 

Op 10 april 2022 gaf Nienke Verkerk haar visie op al deze vragen tijdens een inspirerende middaglezing.


5 november 2019: Spinoza – Een frisse kijk op emoties

Jan Snel

Zoals veel filosofen in de 17e eeuw, hield Spinoza (1632-1677) zich bezig met emoties. Hij zocht een nieuwe ethiek. Hij kwam met een nieuwe, frisse kijk op emoties, die ons ook vandaag nog veel te zeggen kan hebben... Gevoelens, emoties, hartstochten vormen ons leven. Spinoza noemt ze affecten. Een groot deel van zijn hoofdwerk, de Ethica, gaat over kennis van affecten. Geen steriele kennis, maar menselijk doorvoelde achtergronden van onze gemoedsbewegingen.

Als enige filosoof maakt Spinoza een onderscheid tussen passieve en actieve emoties. De passieve emoties kunnen, onbegrepen, ons wanhopig maken. De actieve emoties voeren ons naar vrijheid en 'gerustheid van de ziel'.

In deze interactieve lezing bracht Jan Snel Spinoza's unieke licht op emoties over, o.a. met piano, zang en voorbeelden uit de literatuur.


22 juli 2019: Wat je denkt of spreekt of doet...

Dick Janknegt

Op zondag 17 november gaf spreker Dick Janknegt een inspirerende lezing ondersteund met filmmateriaal. De kern van de bijeenkomst was ethiek, simpel gezegd de goede dingen in het leven. Dick probeert een antwoord te vinden op de vraag wat de verbinding is tussen religie en humanisme. Behoren godsdienstige opvattingen bij een ethisch en integer leven? Hiervoor ging hij onder andere te rade bij Desmond Tutu, Paul van Vliet, Ahmed Aboutaleb en John Lennon.

Dick hield een warm pleidooi voor twijfel en humor. "Mensen die met humor en twijfel, maar ook met verwondering naar het leven kijken ervaren een gevoel van verwantschap, dan wordt de compassie praktijk."


3 juni 2019: Salam, vrede

Bouchaib Saadane

In een bevlogen lezing nam Bouchaib ons mee in zijn gevoel van “vrede” binnen onze multiculturele samenleving. Wat betekent vrede voor hem als Nederlands burger met een Islamitische en migratieachtergrond? In het geloof van Bouchaib, de Islam, staat het woord salam ('vrede') zeer centraal. Moslims groeten elkaar ermee. Voor Bouchaib is salam één van de primaire behoeftes van de mens. Zonder vrede kan een mens niet (normaal) leven op deze aarde.

Samen met het publiek nam Bouchaib de volgende vragen door:

  • Hoe ervaart hij vrede of salam in zijn dagelijkse leven hier in Nederland?
  • Hebben alle burgers van Nederland dezelfde definitie voor vrede?
  • Gaan we in Nederland op een vreedzame manier om met vrede en veiligheid?

19 mei 2019: Vrijheid

Rob Groen

Vrijheid is het hoogste goed, het kostbaarst pand voor ieder volk en ieder land. Wie verlangt daar niet naar? Toch durven we het vrij-zijn lang niet altijd aan. Het schept verantwoordelijkheden die we niet willen of kunnen dragen, het maakt alleen, het maakt soms bang. We verlangen naar vrijheid én we vluchten er voor. Bestaat vrijheid eigenlijk
wel? Of is het een kostbare illusie die niet kan bestaan zonder verbondenheid, medeleven en zelfs afhankelijkheid?

Rob Groen denkt er hard over na ...

Rob Groen is een Amsterdamse psycholoog, schrijver en trainer, vader en opa.


17 maart 2019: Een leven vol liefde, geluk en succes

Steven Geldof

Op 17 maart gaan we voor ons geluk. Je krijgt handige tips en trucs om je eigen leven nog leuker te maken. Je leert o.a. hoe je effectief je doelen kunt bereiken en je komt te weten hoe je eenvoudig meer zelfvertrouwen kan krijgen. Dit alles zal Steven Geldof op luchte, vlotte en grappige wijze doen. Zo combineert hij zingeving met plezier. Steven Geldof plaatst elke week een YouTube-video op zijn kanaal Inspirerende Hutspot. Zijn doel is om met deze filmpjes de wereld leuker te maken en mensen te inspireren de mooiste versie van zichzelf te worden.


20 januari 2019: Denken delen

Hans Tiemersma

Aan de hand van vragen van de Duits/Amerikaanse filosofe Hannah Arendt neemt Hans ons mee naar de betekenis van het denken. Is er een denken zonder taal en zonder waarheid? Hoe belangrijk is het openlijk, publiekelijk delen van onze gedachten? Hoe en waarom zouden mensen een stem moeten geven aan hun innerlijke gedachten? En hoe staat het dan met oordelen?

Op zoek naar het goede, ware en schone zet Hans ons in deze 4­-Days-ontmoeting aan het denken en wordt duidelijk hoe belangrijk autonoom denken en het delen van gedachten is.

Hans Tiemersma heeft zijn jeugd doorgebracht in Heerlen. Begin negentiger jaren is hij verhuisd naar Brabant. In het dagelijks leven is hij senior rekenkundig personen­schade­-expert en gerechtelijk deskundige. Hij vervult verschillende functies bij Apostolisch Genootschap, waaronder die van voorganger. Vanaf 1990 is hij zich gaan verdiepen in filosofische vraagstukken. Sinds 2009 maakt hij deel uit van Quo Vadis, een gespreksgroep van filosofie­liefhebbers.


18 november 2018: Leven met lef!

Marinka Lipsius

Staande blijven in een mijnenveld van belangen, koers houden in turbulente omstandigheden, moed tonen ondanks risico's, je morele kompas scherp te houden ondanks verleidingen en ondertussen ook: verbinden, mensen meenemen, flexibel zijn ... het zijn thema's die menigeen zal herkennen.

In de lezing van Marinka Lipsius hoor je hoe moed getoond kan worden op een succesvolle manier. Je leert dat koers houden en verbinden samen kunnen gaan, je leert de kracht van overtuigen en luisteren en je leert over effectief gedrag en de beïnvloeding daarvan. Door de combinatie van belangrijke kennis op het gebied van leiderschap, (neuro)psychologie, filosofie en oefeningen om het simpelweg te doen, krijg je inzicht in een rijk repertoire aan kennis en vaardigheden.

Marinka Lipsius is auteur, spreker, gedragsdeskundige en veranderstrateeg. Structuur en cultuur gaan bij haar hand in hand. Ze benadert onderwerpen vanuit een verrassende hoek, daagt toehoorders uit tot nieuwe manieren van denken en tot het zetten van effectieve stappen.


16 september 2018: Duurzaamheid - 'Hoe houden we energie?'

Remco Tuinier

In deze lezing geeft Remco Tuinier zijn kijk op het grootste probleem van de deze eeuw: duurzaamheid en de energiehuishouding op aarde. Hij zal toelichten dat er eigenlijk geen energieprobleem is en dat echte duurzaamheid misschien wel onmogelijk is. Toch geeft hij ook mogelijke oplossingsrichtingen aan.

Remco Tuinier is getrouwd, vader van twee zoons en werkzaam als hoogleraar fysische chemie TU Eindhoven.

Met medewerking van dubbelkwartet 'Acte de Presence'.


17 juni 2018: Wij-zij denken voorbij: op zoek naar het stille midden 

George Gelauff

Wat zijn de zorgen van het stille midden? En welke waarden spelen er in het dagelijkse leven?& Wat betekenen die voor de belangen van de eigen groep en die van vreemden?

George Gelauff verkent deze vragen. Met uiteraard geen ultieme antwoorden, maar veeleer denk­ en zoekrichtingen.

George Gelauff heeft zich in zijn loopbaan bij het Centraal Planbureau en nu het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid veel bezig gehouden met denken over de toekomst. Hij is een van de oprichters van het Platform Bruggen Bouwen Delft dat op lokaal niveau werkt aan sociale cohesie.


15 april 2018: Geluk! - 'Over gelukkig zijn en gelukkig maken'

Rob Groen

Een boeiend en inspirerend verhaal over Geluk en geluksbeleving. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat ons wel en niet gelukkig maakt, met (soms) verrassende uitkomsten. Maar geluk is ook een kunst, een levenskunst, waar filosofen en gewone mensen al eeuwenlang hun hoofd over breken. Hoe belangrijk is het eigenlijk? Kun je het leren? Is misschien (toch) ergens een recept te vinden?

Rob Groen (1953) is een in Amsterdam gevestigde ontwikkelingspsycholoog, die al meer dan 30 jaar via zijn bedrijf (het CMB) training en advies biedt op het gebied van teamontwikkeling. Zijn trainingen gaan over het verbeteren van de samenwerking en communicatie, over het bevorderen van zelfkennis en -inzicht en het vergroten van de vaardigheid én (vooral) het plezier in het omgaan met verschillen, met het ‘anderszijn’ van anderen. Hij woont in Badhoevedorp met zijn vrouw Carla en heeft vijf kinderen en één kleinkind.