‘Ik kan het niet allemaal alleen doen’

Toen Baba Bjoubate (30) meeging met zijn geliefde, Inge, naar Nederland, was hij vastbesloten zijn familie in Guinee te blijven steunen. Dat Johan Mulder (69) uit Eindhoven voor nog meer steun zou zorgen, had hij niet verwacht.

Johan Mulder & Baba - Nicole Minneboo3.jpgJohan: “Ons gezin is al jaren bevriend met Inge. Toen ze met Baba trouwde, hoorden we over de armoede van zijn familie. Wat in Nederland vanzelfsprekend is, is in Guinée vaak een rijkdom. Een zorgverzekering, een dak boven je hoofd, zelfs dagelijks een warme maaltijd. We wilden iets doen, en binnen de apostolische gemeenschap in Eindhoven werd juist gesproken over het steunen van een goed doel. Ik stelde toen voor om geld in te zamelen voor Baba’s familie, om een huis voor ze te bouwen. In eerste instantie was dit een eenvoudige doos waar geld in gedaan kon worden. Maar al snel zat er duizend euro in.”
Baba: “Ik was zo blij met die steun. Ik wilde liefde teruggeven, op mijn manier. Daarom ging ik naar de gemeenschap om een lied te zingen tijdens de eredienst, in mijn taal: het Soussou. Ik speelde erbij op een traditionele kora.”
Johan: “Dat is nu vijf jaar geleden. De gemeenschap wilde Baba’s familie structureel gaan steunen. Ik heb een rekening geopend en er zijn sindsdien zeven donateurs die hier trouw maandelijks geld op storten.”
Baba: “Eerst woonde mijn familie in krotten, ver bij elkaar vandaan. Nu kunnen ze bij elkaar wonen, in een huis dat nog lang blijft staan. Het is bijna af, er moet alleen nog water, een douche en een muur om het terrein komen. De volgende stap is dat mijn familie zelf geld verdient voor voedsel en medische kosten. Zonder de hulp van de gemeenschap Eindhoven was ik nooit zo ver gekomen. Ik kan dit niet allemaal alleen doen. Ik hoop dat de mensen blijven steunen, want het geeft me rust om te weten dat mijn familie het beter heeft.”

Tekst: Florian René Blom
Fotografie: Nicole Minneboo