‘Daardoor besef ik wat een geschenk het is dat ik kán fietsen’

Mark Winters (55) uit Groningen sport graag voor het goede doel. Hij vindt het belangrijk dat er, naast het competitie-element, een diepere laag zit onder zijn inspanningen.

“Sporten doe ik sinds mijn jeugd: voetballen, schaatsen, fietsen. Ik zie mijn eerste sportfiets nog zo voor me: een Gazelle Sprinter Race. Met vrienden fietste ik lange tochten, soms wel 180 kilometer. Toen ging me dat nog makkelijk af. Fietsen is voor mij een middel om vitaal te blijven. Maar je ziet ook zulke mooie dingen onderweg, en je komt er verder mee dan met lopen.

Mijn zus was als kind minstens zo sportief als ik. Het schaatsen keek ik van haar af. Maar toen ze een hersentumor bij haar ontdekten, kon ze dat niet meer. Daardoor besef ik wat een geschenk het is dat ik kán fietsen. Ik ben een bofferd dat ik niet ziek ben, niet gehandicapt, geen vluchteling. Daarom wil ik delen van wat ik heb, en kan. Dit doe ik door gesponsorde sportactiviteiten te organiseren.

In de jaren 90 begon ik met sporten voor het goede doel: ik heb op de Weissensee geschaatst, gefietst voor Wilde Ganzen en voor WereldWijd voor Kinderen, en afgelopen zomer de Alpe d’HuZes voor KWF. Dat laatste deed ik samen met een groep van veertien anderen.  ‘Samen’ is hier het toverwoord; niet iedereen kende elkaar, maar voordat we op de fiets zaten was het al zo gezellig dat de week niet meer stuk kon. Sporten is een verbindende factor!

Soms, wanneer ik totaal uitgeput op de fiets zit, denk ik: waarom doe ik dit ook alweer? Het is dan echt afzien. Maar soms moet je gewoon ergens je schouders onder zetten. Niks komt vanzelf. Op deze manier kan je ‘mee lijden’ met mensen die het niet meer kunnen, en er nog geld mee ophalen ook. De mooiste dagen van mijn leven zijn (meestal in retrospectief) die waarop ik me inspan om iemand anders te helpen. Daarom blijf ik fietsacties voor een goed doel organiseren.”

Tekst: Florian René Blom
Fotografie: privébezit

Volgend jaar organiseert Mark een fietsweek vanuit Castel Marguerite. Hou onze website in de gaten als je mee wilt doen!