‘We gaven online lachworkshops’

Naomi van der Graaff (44) uit de gemeenschap Tilburg startte drie jaar geleden een trainingsbureau en bleefNaomi de Graaff onbewerkt (9-2).jpg ondanks coronazorgen – de agenda was in een keer leeg – overeind.

In het begin sliep ik er slecht van. Ik miste de verbinding met mijn relaties. Want dat is het leukste van mijn werk: elke dag andere mensen spreken en luisteren naar wat hen drijft. Dat verrijkt me.  
In mijn gemeenschap ben ik geestelijk verzorger. Ik merkte: door er voor anderen te zijn, houd ik zelf ook meer vertrouwen. Door het contact voel ik me verbonden. Ook zie ik dan mijn zorgen in een ander perspectief. 
Dat bracht me op het idee om ook mijn relaties door deze moeilijke tijd te gaan helpen. Samen met de trainers bedacht ik nieuwe online trainingen. Ook gaven we online lachworkshops en een meditatie op een subtropisch eiland in virtual reality. Ik kreeg leuke reacties, zoals: ‘Wat mooi dat je zo hebt weten om te denken en direct hebt weten te schakelen naar online alternatieven.’ Het heeft zelfs nieuwe klanten en opdrachten opgeleverd.” 

Buroheron.nl

Tekst Johanna Hoogendam
Fotografie Yvonne Renckens