Er was eens ...

Het is vandaag Vertel een sprookje-dag. Ken je dit sprookje al?

Op een dag die nog komen gaat, op 6 april 2020 om precies te zijn, gebeurt er in een stadje aan de rand van de Veluwe iets heel bijzonders. Een inwoner wil iets leuks doen voor mensen uit zijn stad. Hij had gemerkt dat er best veel mensen waren die zich van alles moesten ontzeggen. Door gebrek aan geld of doordat ze niemand hebben om iets mee samen te doen. Speciaal voor die mensen organiseert hij een gratis geluksdiner.

De mensen in het stadje lazen het in de krant. Het inspireerde ze. Zij wilden ook wat doen! Voor iedereen. Maar wat? Ze hielden een brainstorm. Als we die dag nou eens …  
“Elkaar echt proberen te begrijpen” zei een leraar van de school.
“Maar hoe dan?” vroeg een ander.
“Nou gewoon: als jij ergens heel anders over denkt dan ik, dan kan ik roepen dat je gek bent, maar ik kan ook aan je vragen hoe het komt dat jij zo denkt. En ik kan doorvragen en goed naar je luisteren.” De leraar had er duidelijk over nagedacht.
“En dan zetten we in elke straat een bankje neer, dan kunnen we net zolang doorpraten als we willen” riep een mevrouw enthousiast.
“We sluiten niemand buiten. Iedereen mag met ons meespelen” riep een negenjarig jochie.
“Ik vraag de buurvrouw of ze komt touwtje springen. Ze is de laatste tijd verdrietig. Onze buurman is overleden.” zei een meisje zacht.
“Of laten we al het zwerfplastic oprapen dat we tegenkomen.”
“We gaan met alle kinderen in het bos een kunstwerk maken met het materiaal dat we daar vinden. Dan zien ze hoe mooi de natuur is!”
De mensen van het stadje waren niet meer te stuiten. Het ene idee was nog leuker dan het andere.  

Dan schrik ik wakker en ik lees het artikel over het geluksdiner nog eens en denk: zo eenvoudig is het. Al die goede ideeën, gewoon doen.


 

Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap