Ik geloof

journal-2850091_1920.jpg

Het nieuwe jaar is net begonnen en ligt als een onbeschreven blad voor ons. Deze witte bladzijde is gelijk aan alle vorigen. Het voorgaande jaar heeft mij geleerd dat het leven vaak zijn eigen soevereine weg gaat. En tegelijkertijd…wat er vanaf nu op wordt geschreven, hebben we voor een belangrijk deel ook zelf in de hand.

Cabaretier Jeroen van Merwijk kan vanwege kanker helaas niet meer optreden. Als cadeau en als eerbetoon voor zijn oeuvre maakten dertig vrienden uit het vak een cd met zijn liedjes. Eigenlijk schrijven z’n vrienden op deze manier mee in het ‘levensboek’ van Jeroen. Dat hebben ze wél in de hand.

Aan het eind van de cd zingen ze samen het lied ‘Ik Geloof’. Een lied wat me raakt en met de tekst uit het refrein wil ik graag het nieuwe jaar in gaan:

“En met het risico dat ik voor gek wordt versleten

Geloof ik dat alles ooit mooi wordt en goed

Met de moed van de wanhoop en tegen beter weten in

Blijf ik geloven, omdat dat wel moet

Ik blijf maar geloven omdat dat wel moet

Ik blijf maar geloven omdat ik wel moet”

Misschien is geloven in het leven en daarmee in onszelf wel het beste voornemen voor het nieuwe jaar. Geloven in de kansen dat het kan, met jou, met mij, met ons. Gewoon door te zingen, contact met de ander te zoeken, jezelf te ontplooien, lief te hebben, ruzies uit te praten, opnieuw te beginnen of te troosten. Zo wordt het mooi en goed. Daar geloof ik in, omdat ik wel moet.


 

Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

Tekst geschreven voor de Harderwijker Courant, 5 januari 2021