Ik wil als Gerrit zijn

football-1182024_1920.jpg

Op zaterdag 13 februari 2021 leerde ik een bijzonder mens kennen. Iemand die ik nog nooit heb gesproken of gezien en misschien zelfs al heel lang niet meer onder ons is: Gerrit Verstraelen uit Grouw.

Gerrit Verstraelen was oorspronkelijk visser op het Pikmeer in Friesland en werd later conciërge op het gemeentehuis in Grouw. In zijn vrije uren was hij voetbaltrainer bij de plaatselijke G.A.V.C. Op enig moment werd Gerrit trainer van een klein, blond mannetje: Foppe de Haan. Een man die later een van mijn helden werd.

In het tv-programma Matthijs gaat door vertelde de inmiddels 77-jarige Foppe dat hij het thuis niet altijd gemakkelijk had. Hij was dan blij dat hij af en toe naar het trainingsveld mocht. Op de training leerde Gerrit hem voetballen. Dat kon hij ‘hartstikkene goed’: kappen, draaien, schijntrappen. “Maar”, vertelde Foppe, “Gerrit was veel meer dan trainer. Hij keek naar mij. Als er wat was, dan zag hij dat op een of andere manier en vroeg hij mij hoe het met me ging. Hij had wel in de gaten dat ik het niet altijd breed had. Hij zág mij.” Foppe zei met tranen in zijn ogen dat Gerrit hem gemaakt heeft tot de voetbaltrainer die hij is geworden. Hij wilde zijn als Gerrit Verstraelen. Altijd proberend om de ander te zien.

Ik denk weleens dat ik ‘voetbaltrainer’ ben. Dat de rol die ik inneem, mij tot mij maakt. Maar ik realiseer me nu dat dit slechts ten dele waar is. Dankzij Gerrit Verstraelen. Ook ik heb me voorgenomen een beetje meer zoals hij te zijn. Wie weet maakt het een keer verschil in iemands leven. Al is het er maar één.


 

Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

Tekst geschreven voor de Harderwijker Courant, 2 maart 2021