Terugkeershock

priscilla-du-preez-W3SEyZODn8U-unsplash.jpg

Onlangs las ik een boek van Jitske Kramer die de coronaperiode vergeleek met een cultuurshock. Een fenomeen dat veel mensen meemaken als ze bijvoorbeeld naar een ander land emigreren en oude zekerheden en gewoonten wegvallen.

Misschien herken je het bij jezelf? De aanloopfase begin vorig jaar van schrik en hamsteren, de honeymoonfase van het best lekker vinden om afscheid te nemen van het gehaaste leven (tenzij je bijvoorbeeld in de zorg werkte of het je persoonlijk echt raakte), de eerste shock van het noodgedwongen aanpassen (thuiswerken en digitale ontmoetingen met familie en vrienden), de tweede shock van het echt veel te lang duren en bediscussiëren van het nut van maatregelen. En dan nu … de terugkeerfase! De wereld gaat meer en meer open. Feest!

Jitske schijft dat daarna de terugkeershock kan komen. Terug naar het oude leven, maar jij bent anders geworden. Je wilt niet meer dat gehaaste, de files, elke dag naar kantoor, het moeten … Het oude leven voelt niet meer comfortabel én je hebt ervaren dat het anders kan.

Bemoedigend vind ik haar advies over hoe deze terugkeershock te doorstaan: wees erop bedacht dat er zoiets als een terugkeershock bestaat. Schrik er dus niet van. Je bent niet de enige. Praat erover, met jezelf en anderen. En zoek naar een mooie optimale mix van oud en nieuw.

Ik gun ons in de komende periode van zon, terrasjes en feesten vooral ook veel goede gesprekken. Misschien wel bij het kampvuur. Met een lach, een traan, zoekend, worstelend en in het vertrouwen dat er vast een mooi nieuw normaal zal ontstaan. Dan heeft de afgelopen tijd ook iets goeds gebracht.


 

Marten van der Wal


Marten van der Wal

Voorganger Apostolisch Genootschap

 

 

Tekst geschreven voor de Harderwijker Courant, 17 juni 2021