Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

‘Ze hoeven me niet zoveel uit te leggen’

Jeanet van Arragon-de Boer (53, gemeenschap De Wereld) woont met haar man en drie kinderen in Asker, Noorwegen. Ze werkt veel met kankerpatiënten.

_DSC4615 (1).JPG

“Ik werk in de thuiszorg als specialistisch verpleegkundige in palliatatieve /terminale zorg en werk veel met kankerpatiënten. Omdat ik zelf kanker heb gehad, weet ik wat het is om chemo’s en bestralingen te krijgen, kaal te worden, onzeker te zijn over de toekomst, vol spanning op een uitslag te wachten. Ze hoeven me niet zoveel uit te leggen. Dat helpt. Ik loop een tijd met ze mee, we bouwen een band op. En als iemand niet beter wordt, is het belangrijk dat goed af te sluiten, op de manier die iemand wenst. Daarom praten we daarover en vraag ik altijd: wat is belangrijk voor jou? Een patiënt wilde geen morfine om zo lang mogelijk helder te blijven. Dan is het zoeken naar andere middelen en overleg ik met artsen en specialisten. Dan doe ik iets anders dan ik gewend ben. En dat doe ik graag voor mijn patiënten.”

Tekst Kirsten Donders-Lindeboom
Fotografie Carmen van Arragon