Vanwege een veiligheidsupdate moet je wellicht je wachtwoord wijzigen als je wilt inloggen op onze website. Dank voor je begrip!

Het verhaal van Andrea

Andrea: “Op relatiegebied moet je het grotendeels zelf uitzoeken”

Etentje met Andrea

“Roel en ik zijn tien jaar bij elkaar en dat vieren we ieder jaar. We doen dan iets wat we allebei leuk vinden of iets buiten onze comfortzone.”

“Een cursus geweldloze communicatie, een wandeling met een leuk opdrachtje (wie het eerst een vreemd dier ziet), een ademhalingsworkshop, een dinertje. We evalueren ook hoe het met ons gaat. Wat vond je mooi of moeilijk dit jaar? Ben je nog blij met de seks? Wat willen we de komende vijf jaar?

Bijtekenen
Op het werk zijn jaarlijkse evaluaties heel normaal, maar bij iets belangrijks als een relatie evalueren we nauwelijks. Mijn ouders vragen elkaar ieder jaar: tekenen we weer bij voor een jaar? Soms antwoordde een van beiden gekscherend: ik teken maar voor een half jaar bij, want je had dit jaar zo weinig aandacht voor me.

Relatieworkout
Roel en ik kenden elkaar nog maar net toen ik zwanger raakte. In de drukte met een pasgeboren kind besefte ik dat we niet moesten vergeten aandacht voor elkaar te hebben. Ik wilde onze relatie verdiepen en bedacht hoe fijn het zou zijn als ik daar handvatten voor zou hebben. Overal zijn cursussen voor, maar op relatiegebied moet je het grotendeels zelf uitzoeken. Tot je in de problemen komt, dan zijn er relatietherapieën te over. Maar dat wilde ik juist voor zijn.

We dachten dat misschien meer mensen die behoefte zouden hebben en ontwikkelden daarom een soort workout voor een gelukkige relatie: de app The Relationshift. Als je gelukkig bent in je relatie, heeft dat een positief effect op je omgeving en daarmee op de hele samenleving. Daar geloof ik in.

 

“Ik wil in iedere nieuwe fase de mooie dingen in hem zien”

Het verbaast me dat veel mensen geen zin hebben om aan hun relatie te werken. Uit gemakzucht of omdat ze bang zijn voor wat het losmaakt. Het is als met een fysieke workout: je moet je er iedere keer toe zetten, ook al weet je dat je er baat bij hebt.

Een uitdaging is voor mij nog dat ik in onze relatie mezelf blijf, stem geef aan wat ik belangrijk vind. Zo vind ik het fijn als Roel tijd en aandacht voor mij heeft. Ik kan gaan zitten mokken als dat niet gebeurt, maar ik zet ook gewoon in zijn agenda: ‘Etentje met Andrea’.

Onbevangen
Ik wil in iedere nieuwe fase de mooie dingen in hem zien. Zo zie ik in deze fase dat hij een leuke vader is, dat hij goed is in zijn werk, dat hij bevlogen en gepassioneerd is. Zo wil ik blijven kijken. Onbevangen.”

Tekst: Kirsten Donders-Lindeboom
Fotografie: Vincent Boon