Ja, ik breng vrede

Wekelijkse inspiratie door Nanda Ziere – 25 december 2022

Geliefd mens, jong en oud,

In de stilte van de nacht
werd een kind geboren,
onbesproken nog
en ongezien.

In het donker van de nacht
werd een licht ontstoken,
een vonk nog,
en niettemin

zocht het wegen,
harten, hoven,
eenvoudigen, opdat
het niet zou doven.

Vond het jou?
Vond het mij?1

Hoopvol voorbeeld
Zonder dat zijn naam genoemd wordt, weten we dat in dit gedicht Jezus wordt bedoeld. Het verhaal van zijn geboorte klinkt deze dagen in allerlei talen. Het bekende verhaal vertellen we elkaar steeds weer, opdat - als we een hoopvol voorbeeld nodig hebben – we het spontaan kunnen oproepen bij onszelf. Het lied ‘Ik heb een kaarsje in mijn hand’2 kunnen alle apostolische mensen zo uit het hoofd meezingen. ‘Zo’n lichtje kan eenieder zijn’ is onze grondslag samengevat in een paar woorden. Je hebt het al zo vaak gehoord en nu even stilstaan bij: ben ik nog ontvankelijk voor dit geloof in mij en van ons?

Elkaars licht zien
Zie ik het ook in jou: heb ik vandaag al mijn best gedaan om goed in je ogen te kijken en jouw licht te zien? Durf ik toe te laten wat het met me doet? Naar baby’s kun je urenlang kijken, misschien wel omdat je in dat kijken onbevangen durft te zijn … Onlangs deden we dit samen met jongeren. Het vraagt een beetje moed om vanuit je hart te kijken en met je ogen te spreken. Om iets meer te doen dan het gewone. Maar wat er dan gebeurt is onvergetelijk en zo wezenlijk, dat de moeite die het van mij vraagt daarbij in het niet valt. De vonk in elkaars ogen zien, open en waarachtig. Het licht gebeurt en landt in mij. Zou het licht mij dan gevonden hebben? Als we willen, kunnen we dat uit elkaar ervaren. Zo kunnen symbolische woorden om liefdevol te willen zijn ons opnieuw raken, uitnodigen en aanmoedigen.

Vandaag en morgen
En kun je dat ook vertalen in een concrete opdracht aan jezelf: hoe ziet ‘ik kan een lichtje zijn’ eruit vandaag en morgen? Heel graag vieren we zo samen kerst, en werken we vanuit dit gevoel met elkaar aan de broodnodige vrede ten behoeve van een mooiere wereld.


 

Bert Wiegman


Nanda Ziere

Eerstverantwoordelijk voorganger Apostolisch Genootschap

 


1 Gedicht Marinka Lipsius

2 Kinderkoorlied Licht en warmte, Apostolisch Genootschap